Nemsokára mozikban A Mandák Ház lelkésze című film

Nemsokára mozikban A Mandák Ház lelkésze című film

Share this content.

Forrás: Takács Mária
Budapest – Nemsokára mozikba kerül Takács Mária rendező A Mandák Ház lelkésze című dokumentumfilmje, amely egy társadalompolitikai kérdésekben is állást foglaló, háromgyerekes evangélikus lelkésznő, Románné Bolba Márta egy évét mutatja be.

Bolba Márta a VIII. kerület evangélikus lelkésze, szegények támogatója, a társadalmi egyenlőség mélységes híve. A Mandák Ház a kerület szegényebb negyedében található, de a lelkésznő gyülekezetébe a kerület gazdagabb részében, a Palotanegyedben található templom is hozzátartozik. Márta a hivatalban és az utcán véleményt formál, egyházában a szociálisan érzékeny elveket képviseli. Az általa vezetett közösség éppen ezért társadalmilag sokrétű. Szerdai vacsoráin a helyi lakók, környékbeli nincstelenek, menekültek, civil szervezetek képviselői egyaránt részt vesznek, kortól, vallási és politikai hovatartozástól függetlenül.

Takács Mária rendező (Meleg férfiak, hideg diktatúrák, Eltitkolt évek) dokumentumfilmje egy társadalompolitikai kérdésekben is állást foglaló, háromgyerekes lelkésznő egy évét mutatja be, aki nem enged a humanista alapértékekből – olvasható a film ajánlójában.

A film egyébként a Médiatanács támogatásával a Magyar Média Mecenatúra Program keretében készült, további támogatók a Holland Nagykövetség Emberi Jogi Alap és a Filmjus Alapítvány voltak.

Bolba Mártával 2017-ben találkoztam először – mondta a filmrendező, Takács Mária. – Meglepett, hogy egy lelkészt ennyire érdekel a közélet, nemcsak véleménye, de víziója is van róla. Lassan megismertem a Mandák Ház néhány lakóját, a tereit, ahová Márta alulról szerveződő közösségeket fogadott be. Azt is megtudtam tőle, hogy gyülekezetébe nem csak kerületi evangélikusok, de más felekezetbe tartozó keresztények is járnak, néhányan a város másik végéből érkeznek ide az istentiszteletre. Érdekelni kezdett ez a harmonikus, befogadó együttlétezés, a sokszor teljesen különböző emberek Mandák Házbéli találkozása. Egy év alatt ebből a gyülekezet jellemzőbb eseményei, a Házba érkező érdekes emberek pillanatai tűntek megfoghatónak, mindezeket a lelkésznő portréján, lelkészi mivoltától elválaszthatatlan társadalompolitikai küzdelmein keresztül bemutatva. Azt remélem, hogy Bolba Márta közösségszervező munkájának bemutatásával fel tudjuk hívni a figyelmet a kisközösségek szerveződésének fontosságára, az aktív emberi kapcsolatok nélkülözhetetlenségére.”

A Mandák Ház lelkész
színes, feliratos, magyar dokumentumfilm
Rendező: Takács Mária
Hossz: 70 perc
Gyártási év: 2019
Korhatár besorolás: Besorolás alatt
Tervezett bemutató: 2019. június 3.

A filmet az őszi premier előtt a következő helyeken vetítik:
 
Art+Cinema, Bp
június 4. kedd 18.00
június 7. péntek 18.00
Bem mozi, Bp
június 7. péntek 17.00
június 8. szombat 17.00
Apolló, Pécs
június 7. péntek 18.00 - közönségtalálkozóval
Grand Café, mozi, Szeged
június 8. szombat 19.00 - közönségtalálkozóval
Premier Kultcafé, Bp
június 11. kedd 19.00 - közönségtalálkozóval

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!