Amikor váratlanul becsenget a parókiára az élő történelem

Amikor váratlanul becsenget a parókiára az élő történelem

Share this content.

Forrás: fancsal.lutheran.hu, szöveg: Kiss Máté
Fancsal – Váratlan vendégek csengettek 2019. május 23-án, csütörtök délelőtt a fancsali parókia ajtaján: ifj. Tessényi Kornél és felesége látogattak meg minket. Id. Tessényi Kornél 1942 és 1953 között Fancsalon volt lelkipásztor, ifjabb Kornél itt élt tizenegy éves koráig. Később még Hegyeshalomban és Budapesten is laktak, majd 1956-ban egy hegyeshalmi ismerősük biztatására – regényes úton – Chicagóba disszidáltak. Onnan aztán Texas államba, Houstonba költöztek, és ott telepedtek le. Ifj. Tessényi Kornél ott alapított családot, és onnan jött most el hozzánk, több mint 66 év után és mintegy 9500 kilométert utazva.

A látogatás során megosztotta velem Kornél a régi parókián előjött emlékeit. Felesége, aki most járt először Fancsalon, mélyen meghatódott, mikor meglátta, hol nőtt fel kedvese. Természetesen nemcsak a régi parókáit néztük meg, hanem a templomot is meglátogattuk, ahol minden vasárnap „kötelező” jelenése volt a fiatal lelkészgyereknek. Kornél meglátva a régi templomot, elérzékenyült, és kapva kapott az alkalmon, mikor felajánlottam neki, hogy menjen fel a szószékre. Ott felevenítette édesapja mondatait: „Higgyetek Jézusban!” – hirdette a szószékről, és miközben beszélt, akaratlanul is felidézte apja gesztusait és mozdulatait. Ezután az orgonát is megnéztük, ahol megmutatta, hogy gyerekként hogyan fújtatták testvérével a hangszert hétről hétre.

Nagyon megerősítő és felemelő volt számomra ez a látogatás. Mindig jó tudatosítani, hogy nem velünk kezdődött egy szolgálat egy adott gyülekezetben, és jó volt ebből a látogatásból is erőt merteni, hogy reménység szerint nem is velünk fog végződni. Istennek adunk hálát a Tessényi családért és ezért a látogatásért is!

Ma szó szerint becsengetett hozzám az élő egyháztörténelem, és miután elbúcsúztunk, és visszamentem a családomhoz, ránéztem a gyermekeimre, és arra gondoltam, vajon ők hogyan emlékeznek majd vissza hatvan év múlva: milyen volt itt Fancsalon?

Hivatkozások: További képek. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!