Orgonát szenteltek Pécsett

Orgonát szenteltek Pécsett

Share this content.

Szöveg: Janszkyné Kőszeghy Ildikó, fotó: Sramó András
Pécs – A Pécsi Evangélikus Egyházközség orgonaszentelési ünnepségre hívta meg a gyülekezeti tagokat, Pécs város lakóit és elöljáróit 2019. május 26-ára.

Régóta készültünk már erre a napra. Ennek kezdete nem az a pillanat volt, amikor késő ősszel belefogtak szétbontani és műhelybe szállítani az orgonát. Nem is az a pillanat, amikor a gyülekezetben megegyezés született arról, hogy a sok lehetséges megoldás közül az orgona felújítását választjuk. Ennél sokkal régebben kezdődött. 1875-ben Angster József építette a pécsi gyülekezet új templomának első orgonáját, amely több alkalommal is – legutóbb 1960-ban nagyobb átalakításon esett át.

Ahogy az ünnepségen Végh Antal, a felújítást végző szakember elmondta, elődeink minden áldozatot meghoztak azért, hogy akkor ez az orgona megépüljön, de anyagi körülményeik és a rendelkezésükre álló eszközök szűkösek voltak. Azóta sok idő eltelt, s az orgonába épített, nem feltétenül jó minőségű alkatrészek elkoptak. Már 2006-ban látszott, hogy az orgona felújításra szorul.

A pécsi gyülekezet, ahogy Heinemann Rausch Márta a szentelési ünnepségen tartott köszöntőjében elmondta, megbízta a gyülekezethet tartozó Luther Rózsa Alapítványt (LRA), hogy kezdje el a gyűjtést az orgona felújításának céljából. Az orgonafelújításért a gyülekezet énekkarának vezetője, Lovászné Balázs Magdolna szervezésével – rendezett hangversenyek bevételéből adományként befolyt összeghez hozzájárult az Emmi Nemzeti Kulturális Alap támogatása. Ezen erőforrások felhasználásával 2018 végén megkezdődhetett a felújítás, melynek a május 26-i orgonaszenteléssel értünk a végére.

Az orgonaszentelésen a gyülekezet lelkészei szolgáltak: Ócsai Zoltán, Hajduch-Szmola Patrik, Kovács Barbara, valamit Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület tavaly megválasztott püspöke, továbbá Aradi András tolna-baranyai esperes.

Az istentisztelet kezdetén Hajduch-Szmola Patrik köszöntötte az egybegyűlteket a 33. zsoltár szavaival: Énekeljetek neki új éneket, szépen zengjenek hangszereitek!” Az igehirdetés szolgálatát Kondor Péter püspök végezte Mt 6,5–8 alapján, rámutatva, hogy Isten számunkra nem beszélgetési téma, hanem beszélgetőtárs. Hiszen ahogyan egymást is párbeszédben, úgy Istenünket is beszélgetésben, imádságban ismerjük meg. Mindent megbeszélhetünk és meg is kell beszélnünk vele, ami velünk történik. Életünk úgy lehet teljes, hogy mindent Isten elé viszünk imádságban. Meg kell nyitnunk a szívünket Isten előtt, ahogy az orgona hangja előtt is megnyitjuk szívünket. Az imádság nem szerep, hanem életforma, át kell hatnia az egész életünket.

Aradi András esperes végezte az orgonaszentelés szolgálatát, mely után többen köszöntötték az egybegyűlteket: Végh Antal orgonaépítő és Heinemanné Rausch Márta, a Luther Rózsa Alapítvány kuratóriumának elnöke, aki megköszönte az adományokat, a segítséget. Dr. Hoppál Péter, a Nemzeti Kulturális Alap elnöke arról beszélt, hogy felelősek vagyunk a ránk bízott értékekért. Keszthelyi József Bereckné Füller Ilona Orgonaszentelésre című versét szavalta, ezután Rózsai György egyházmegyei felügyelő köszöntötte a gyülekezetet. Őt követően Ócsai Zoltán köszöntőjében arról beszélt, hogy a Tízparancsolat végén talán az is ott van, oda is hallhatjuk, hogy „ne kívánd más orgonáját”, hogy szeretni kell, el kell fogadni mindazt, ami a miénk, és amikor elfogadtuk, meg is fogjuk szeretni, és felelősséggel gondozni is fogjuk.

A felújított orgonát Szamosi Szabolcs orgonaművész és Siptárné Balázs Hajnalka szólaltatta meg. Az istentiszteleten szolgált gyülekezetünk kórusa Lovászné Balázs Magdolna vezetésével.

Az ünnepség szeretetvendégséggel ért véget.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!