Papvárosi paródia – Szatirikus regény az „Igaz Vallásról”

Papvárosi paródia – Szatirikus regény az „Igaz Vallásról”

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Galambos Ádám
Amikor azt gondoljuk, hogy a középkori búcsúcédula-biznisznek már régen leáldozott, vagy hogy mai meggyőződéseink mindig szilárd alapon állnak, akkor bizonytalanodjunk el egy kicsit, és nézzünk körül – elsősorban önmagunk portáján –, hogy vajon milyen (tév)eszme kifigurázható fogságában élünk. Kal Pintér Mihály Atyavilág című kötete abban segít, hogy ezt szórakozva tehessük.

Mi történik, ha egy (vagy több) hangzatos, valójában üres ideológia felülírja az emberekben a hit alapját? Az Atyavilág című kötetben csattanós és szellemes választ kapunk a kérdésre. A könyv fülszövege figyelmeztet, hogy „semmiképpen ne keresgéljünk hasonlóságokat a valósággal”, majd a magyarázatot is megtudjuk: „azok előbb-utóbb úgyis megtalálnak” minket. A regény olvasása közben ez többször is előfordul: „Az az egy biztos, hogy minden rendnek maga felé hajlik a hite…”; és ha a „rendek” tanításai önmagukban is kacagtatók, akkor igencsak sok szórakoztató, ugyanakkor a valósággal hasonlóságot mutató helyzetre számíthatunk.

„Kezdetben vala a Város. Aztán jöttek a papok, és rátaláltak az Igaz Vallásra. És így lőn Papváros” – olvassuk Kal Pintér Mihály művében a cselekmény menetét meghatározó sorokat. Ezen „papok”, majd a hierarchiában föléjük helyezkedő városállam vezetése számára világossá vált, hogy a város lakóinak meglehetősen félrevezethető a hite, s így könnyen manipulálni lehet őket. Rájöttek, hogy ha a nép nem a valóságot látja, hanem elhiszi a városvezetés által gyártott ideológiákat, akkor minden az irányítók akarata szerint történhet. Természetesen voltak páran, akik nem csatlakoztak ehhez az elgondoláshoz, de ezt gyorsan, mintegy rendeletileg el lehetett intézni, így létrejöhetett Papváros, a maga elképzelt tisztaságával és megannyi várakozásával.

A város innentől kezdve számtalan kalamajka, becsvágy, félreértés, vízió, nevettető, ugyanakkor a valóságot frappánsan kigúnyoló csavaros történet helyszínévé válik, amelyen a szerző módfelett sokrétű nyelvi és szellemi játékon keresztül vezeti végig az olvasót. Rádöbbenhetünk, hogy a félrevezető ideológia igazából olyan valóságot teremt, amely kívülről nézve egyrészt elszomorító, másrészt fölöttébb szellemes.

A szerző az elhajló hitbuzgóságot karikírozza ki. Társadalmi és ideológiai kérdésnek mutatja be a történések leleplezett és nevetséges valóját. Így kap hideget-meleget – de inkább csak hideget – a konzervatív és a liberális gondolkodás, a demokráciára hivatkozó demagógia, a szabad gondolkodásra hivatkozó, ugyanakkor szócsőként működő pedagógia vagy a szabadságot hirdető, de valójában kizárólag a saját igazságát elfogadni képes szemlélet is.

Kal Pintér Mihály első regénye szatíra a javából. Mindenki megtalálhatja benne a maga görbe tükrét. A könyv olvasójában felidéződhet a Monty Python társulat alkotta, Brian élete című film számos mulatságos, a valóságot is kigúnyoló szerzői furfangja, de eszünkbe juthat Spiró György Feleségverseny című bravúros, a rekeszizmokat nem kímélő regénye is. Az Atyavilág kitűnő olvasmány mindenkinek, aki nem tart attól, hogy ne csak a másikon, hanem önmagán is jóízűen kacagjon.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 84. évfolyam, 17–18. számában jelent meg 2019. május 5-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!