EVT-üzenet az egyház születésnapján

EVT-üzenet az egyház születésnapján

Share this content.

Forrás. oikoumene.org, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Genf – Az Egyházak Világtanácsának elnöksége különleges üzenetet küldött tagegyházai híveinek a közelgő pünkösd alkalmából: „Prófétálni azt jelenti: igazságot hirdetni – áll az üzenetben. – Amiben nincs rang, nincs rassz, nem klub, sem férfi vagy nő, de még a vallásnak sincs monopóliuma az igazságra.”

„Egyszerű halászok is kinőhetnek közülünk, és hirdethetik az igazságot – áll a továbbiakban az üzenetben. – Igazságtalanság vagy hazugság nem állhat meg a mindent átfogó, gyógyító és mindent átváltoztató isteni szeretet előtt, amely Jézusban lett kinyilatkoztatva számunkra. Mai korunkban is szükség van az igazság ilyen prófétai kinyilatkoztatására – társadalmunkban és a politikába, de a magunk számára és az egyházainkban is.”

A tudomány, a politika és az újságírás területén nincs garancia az objektivitásra. „Konkuráló valószínűségkkel és bizonytalanságokkal kell számolnunk, sőt önáltatásként állandóan az igazságot kell keresnünk – írták az üzenetben. – De az életünk legnagyobb igazságát, az élet ajándékát, minden ember méltóságát, a teremtés tökéletességét, az igazságosság szükségességét és a békét nemcsak az igazságot előmozdító keresés által ellenőrizhetjük, hanem a követők autenitkusságával és nem utolsósorban a szeretet kirtériumának segítségével is.”

Pünkösdkor az egyház születésnapját ünnepeljük egy olyan világban, ahol sok nyelv és kultúra van otthon. „Isten igazsága, amely a Szentlélek cselekvése által gyulladt ki, az igazság szerető közösségét hozza létre, hogy a hatalmasok önző csalásaival szembehelyezkedjen. Egyetlen vallási kijelentés sem lehet igaz, amely a szélsőségességre vagy a terrorizmusra szólít fel.”

Isten igazságról és békéről szóló víziója a jelenlegi világrend erőszakmentes alternatívája. „Általános érvénye áthágja az emberek közötti különbségeket, visszautasítja az önző hazugságokat, megbünteti a demagógokat, és az elnyomás ellen fordul – áll továbbá az üzenetben. – Meggyógyítja a lelki megrázkódtatást átélteket, és kezet nyújt az idegeneknek és a kivetetteknek .”

A teljes szöveg itt olvasható németül.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!