Hála egy régi-új kapcsolatért – Finn vendégek Kecskeméten

Hála egy régi-új kapcsolatért – Finn vendégek Kecskeméten

Share this content.

Szöveg: Hulej Enikő, fotó: Hulej Enikő, Kis János, Zsolczai Balázs
Kecskemét – „Az Úr csodásan működik, de útja rejtve van” – ez a kedves énekünk visszhangzott bennem május 24–25-én, amikor finn testvéreket láthattunk vendégül. Hyvinkää Kecskemét testvérvárosa, ezért a '90-es években a két gyülekezet is felvette egymással a kapcsolatot, de aztán az feledésbe is merült. Isten a rádiómissziót használta fel arra, hogy a kihűlt egyházi kapcsolatot megelevenítse.

Matti Korpiaho és felesége, Tuula személyében évekkel ezelőtt lelki testvérekkel ajándékozott meg az Úr, akikkel azután is leveleztünk, hogy ők nyugdíjba mentek, én pedig Kecskemétre kerültem. Nekik köszönhető a testvérgyülekezeti kapcsolat megújítása: két éve mi vehettünk részt a hyvinkääi gyülekezet százéves jubileumi ünnepségén, most pedig egy húszfős finn csoport látogatott el hozzánk Ilkka Järvinen igazgató lelkész vezetésével.

Hálás a szívünk, mert a rövid idő ellenére sok áldott élményben lehetett részünk: finnül és magyarul énekeltük az „Atyám, két kezedben…” kezdetű éneket, és bátorító igét is kaptunk: „…reményteljes jövő az, amelyet nektek szánok.” (Jer 29,11). Képek és beszámolók segítségével ismerkedtünk a két közösség életével, megosztottunk egymással sok jó példát, és inspiráló volt más helyzetben élő testvéreink kérdései, visszajelzései alapján örömeinket és kihívásainkat látni.

Hálás a szívünk, mert az Úr az időjárást is csodálatosan elrendezte. Pénteken esett, de ez a templomi programot nem befolyásolta, szombaton viszont verőfényes napsütésre ébredtünk. Öröm volt körbesétálni a város főterét és megismerni a nevezetes épületeket; az pedig, hogy egy néptánccsoport is táncolt vendégeinknek, külön ajándék volt! Az egyik városrészben, Alsószéktón családi napot tartottak éppen, ahová egyik presbiterünk jóvoltából mi is becsatlakoztunk: finn testvéreink élvezettel kóstolták végig a bográcsos, magyaros ételeket.

Hálás a szívünk, mert ez a találkozó megmozgatta gyülekezetünk apraját és nagyját. Kétéves volt a legfiatalabb résztvevő, a legidősebb néni pedig már nyolcvanas éveiben járt. Ifiseink lelkesen jöttek, zenéltek, beszélgettek, segítettek, csakúgy, mint az aktív korosztályhoz tartozók és a presbiterek. Jó volt megélni, hogy a szívek mennyire megnyíltak északi testvéreink előtt, és milyen jó beszélgetések alakultak ki a kötött program után.

Hálás a szívünk, mert van szándék a folytatásra. Ifjúságunk meghívást kapott egy jövő őszi látogatásra Hyvinkääbe, e-mail-címek cseréltek gazdát, bővült ismerőseink köre a Facebookon, és a vasárnapi záróimádságban már testvérgyülekezetünkért is imádkozhattunk. Egyetértettünk abban, hogy szeretnénk figyelemmel kísérni egymás életét, hogy imádságban is hordozhassuk egymást. Hiszen e találkozónak a szép élményeken túl az is a célja, hogy erősödjünk a hitben, és szolgálatunk Isten dicsőségére és embertársaink javára legyen. S ez nem csak a honfitársakra vonatkozik…

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!