Fontos döntések születtek az Ökumenikus Segélyszervezet évi rendes közgyűlésén

Fontos döntések születtek az Ökumenikus Segélyszervezet évi rendes közgyűlésén

Share this content.

Forrás: segelyszervezet.hu
Budapest – 2019. május 29-én tartotta évi rendes közgyűlését az Ökumenikus Segélyszervezet Budapesten. A rendezvényen részt vettek az Ökumenikus Segélyszervezetet alapító egyházainak vezetői, delegáltjai, a szervezet vezetői, munkatársai. A közgyűlés keretében megtörtént az éves pénzügyi beszámoló és zárszámadás, továbbá az elmúlt év munkájának kiértékelése mellett Lehel László, a szervezet elnök-igazgatója beszámolt a jövőbeni tervekről is.

A közgyűlés levezető elnöke Fekete Károly, a Magyarországi Református Egyház Tiszántúli Egyházkerületének püspöke volt. A napirendi pontok között szerepelt a vezetői tisztségek megújítása, melynek keretében a közgyűlés ötéves időtartamra újraválasztotta Lehel Lászlót elnök-igazgatónak, Szentiványi Ilonát, Hafenscher Károlyt, Vad Zsigmondot, G. Németh Györgyöt és Szemerei Zoltánt pedig a Felügyelőbizottság tagjának.

Lehel László elnök-igazgató jelentésében ismertette az Ökumenikus Segélyszervezet 2018-as magyarországi munkáját, nemzetközi szerepvállalását, kitért a társadalmi szolidaritást erősítő tevékenységekre, s bemutatta a szervezet 2019-es terveit is. Kiemelte: „Akár hazai, határon túli vagy nemzetközi tevékenységünket vetjük össze az egy évvel korábbival, azt látjuk, hogy több helyszínen, többen és többet tudtunk segíteni. Meggyőződésünk ugyanakkor, hogy a növekedés akkor igazán értékes, ha rászorulókért végzett munka nem csupán mennyiségét tekintve fejlődik, hanem mélységében, minőségében is.” Lehel László hangsúlyozta, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet 2018-as hazai munkájában is a hosszú távú, esélyteremtő programoknak és fejlesztéseknek adott prioritást, hogy a nehéz sorsú családok valódi esélyt kapjanak egy jobb, fenntarthatóan önálló életre. A hazai munkát jelentős infrastrukturális fejlesztések segítették, pályázati és adományozói támogatással. Az elnök-igazgató kitért a kiemelkedő kormányzati támogatásra, mely soha nem látott mértékű fejlesztéseket tett lehetővé az Ökumenikus Segélyszervezetnél és a Karitatív Tanács további tagjainál egyaránt.

Olaszliszkán új Biztos Kezdet Gyerekházat nyitott, a Gönci járásban két Jelenlét Pontot hozott létre a Segélyszervezet, több központja környezetében pedig regionális logisztikai központ építése kezdődhetett meg. Hiánypótló szolgáltatásként 2018-ban négy krízisambulanciát nyitott, ahol szakemberei kapcsolati erőszak érintettjeinek nyújtanak segítséget. Az intézmények számával, illetve meglévő intézményeken belüli fejlesztésekkel tovább növekedett a gyerekek felzárkózását segítő Kapaszkodó program, mely mára több mint kétezer gyermek számára nyújt egész éves, rendszeres fejlesztő- és élményprogramokat.

A nemzetközi területen a legjelentősebb növekedés az iraki segélyprogramot jellemezte. Áttörést jelentett, hogy a Segélyszervezet a hazai kormányzati és adományozói támogatás mellett, immár európai kormányzatok egyedüli magyar partnereként is végezheti munkáját. A háború után visszatérő családok újrakezdését nagyszabású újjáépítési és fejlesztési programokkal segítették, s a több iraki régióra kiterjedő program során kiemelt figyelmet fordítottak az üldözött keresztények támogatására. Az elnök-igazgató aláhúzta: ebben a munkában a Hungary Helps programban megvalósuló kormányzati együttműködés mellett, évről évre számottevő segítséget jelentett a szervezet alapító egyházainak – a református, evangélikus és unitárius gyülekezetek – összefogása, célzott adománygyűjtése is.

Beszámolójában Lehel László kitért a Segélyszervezet humanitárius segélyakcióira is, így többek között az ukrajnai, afganisztáni és indonéziai rendkívüli segítségnyújtásokra.   Ismertette a szervezet határon túli – kárpátaljai, erdélyi és vajdasági szerepvállalását. Kiemelte: a Megyei Jogú Városok Szövetségének támogatása jelentős lendületet jelent a szervezet kárpátaljai munkájának: minden korábbinál több rászorulót támogató segélyakciót hajthattak végre, és lehetőség adódott a hosszabb távú, gyermekfejlesztő programjuk megerősítésére is.  

AZ ÖKUMENIKUS SEGÉLYSZERVEZET 2018-AS ÉVÉNEK RÖVID ONLINE BESZÁMOLÓJA MÁR MEGTEKINTHETŐ A HTTPS://WWW.SEGELYSZERVEZET.HU/EVESJELENTES2018 ALOLDALON, ILLETVE LETÖLTHETŐ A SZERVEZET BŐVEBB KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓJA ÉS PÉNZÜGYI JELENÉSE IS A HTTPS://WWW.SEGELYSZERVEZET.HU/HU/ROLUNK/ATLATHATOSAG OLDALON.

Átláthatóság – 2018 a számok tükrében 

Az Ökumenikus Segélyszervezet pénzügyi beszámolóját auditálló KPMG Hungária Kft. képviselője, Boros Judit jelentésében leszögezte: az Ökumenikus Segélyszervezet közhasznú egyszerűsített éves beszámolója megbízható és valós képet ad a vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetéről. Erről Szemerei Zoltán, a Felügyelőbizottság tagja adott tájékoztatást a közgyűlésnek. Elmondta, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet 2018-ban 6,674 milliárd forint bevétellel rendelkezett, melyből 3,319 milliárd forintot költött karitatív tevékenységének finanszírozására, további 3,355 milliárd forint pedig a már elkezdődött programok 2019-ben folytatódó szakaszaira lett elkülönítve. Az Ökumenikus Segélyszervezet alapítványának 2018-es tevékenységét Fekete Károly református püspök, a kuratórium elnöke ismertette. Kiemelte: több adománygyűjtés keretében az alapítvány 61 millió forinttal járult hozzá az éves munka támogatásához.

Zárszóként Lehel László elnök-igazgató szavai idézhetők: „A 2018-as esztendőt jellemző rendkívüli növekedés mögött egy erősödő adományozói és partneri közösség rajzolódik ki. Éves közgyűlésünk amellett, hogy alkalmat ad a visszatekintésre, mindig hálára is késztet minket, Teremtőnk és a munkánkat segítő emberek iránt egyaránt. Ehelyütt is köszönetet mondunk partnereinknek és adományozóinknak, önkénteseinknek, és kérjük további támogatásukat, hogy együtt évről évre többet segíthessünk!”  

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!