A Felvidék legszebb temetője

A Felvidék legszebb temetője

Share this content.

Forrás: magyarhirlap.hu, szöveg: Pálffy Lajos. Fotó: Locseitemeto.eoldal.hu
Lőcse – A lőcsei evangélikus temető sírkertje, amely valaha páratlan szépségéről volt híres, megmutatja az egykori szepesi székhely gazdag múltját. A város felvirágoztatói, valamint szabadságharcosok is ott alusszák örök álmukat.

Hol sírjaink domborulnak, unokáink leborulnak – vetette papírra forradalmi hevületében Petőfi Sándor, aki talán nem gondolta, hogy körülbelül száz esztendő elteltével ezek az utódok a szülőföldjükről való menekülésre kényszerülhetnek, vagy idegen kultúrába történő beolvadás lesz a sorsuk. Az említett leszármazottak példájához hasonlóan tűnnek el – igaz, szép lassan – a Felvidék magyar temetői, bár akadnak olyan magánszemélyek, akik nem törődnek bele a visszafordíthatatlanba. Ilyen Görföl Jenő kultúraszervező, a felvidéki honvédsírok kutatója és Kostelníkné Zwilling Astrid, a lőcsei evangélikus temető emlékének lelkes ápolója is.

A teljes cikk itt olvasható el.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!