Uram jó nekünk itt lenni! – Lelkésziktatás Pilisen

Uram jó nekünk itt lenni! – Lelkésziktatás Pilisen

Share this content.

Szöveg: Kárnyáczki Eszter, fotó: Csűry Csaba
Pilis – Kettős lelkésziktatásnak örülhettek mindazok, akik 2019. június 2-án a pilisi evangélikus templomban összegyűltek. Kárnyáczki Eszter és Szöllősi István Sándor mint házastársak, szolgatársak, és munkatársak álltak egymás mellett az oltárnál.

Fabiny Tamás püspök hangsúlyozta a prédikációjában, hogy a pilisi evangélikus gyülekezetben nagy hagyománya van a lelkészházaspárok szolgálatának. Eszternek és Istvánnak egymást kiegészítve, és egymást támogatva kell a gyülekezetet vezetnie. A püspök a gyülekezeti élet négyes egységére hívta fel a figyelmet: koinonia, liturgia, diakonia, martüria:

A koinonia - közösség. Közösség Istennel, és a közösség a gyülekezettel, hiszen csak együtt lehet igazán átélni az evangélium üzenetét, és az Isten szeretetét.

A liturgia – közszolgálat. A gyülekezeti élet legfontosabb helyszíne az istentisztelet. A püspök úr felhívta a lelkészek figyelmét, hogy nagyon fontos feladatuk Isten igéinek magyarázata, a szentségek kiszolgáltatása, a közös ünneplés. Bíztatta őket, hogy a régi és az új hagyományokat bártan használják, hogy az Ige minél több embert szólítson meg.

A diakonia – szeretetszolgálat. A pilisi evangélikus gyülekezetben nem idegen ez a fajta szolgálat, hiszen intézményi keretek között is végzik idősek és kisgyermekek között. De a gyülekezetnek is ki kell vennie a részét ebben a szolgálatban, hogy minden ember részesülhessen az Isten szeretetében. 

A martüria – tanúságtétel. Tanúnak lenni a gyülekezetben és a városban. Hitelesen élni, és hirdetni az evangéliumot. 

Az iktatást Győri Péter Benjámin, a Dél-Pest Megyei Egyházmegye esperese, Németh Mihály, a Dél-Pest Megyei Egyházmegye esperes-helyettese és Lázárné Skorka Katalin mezőberényi lelkész végezték. 

Az iktatás után a beiktatott lelkészek igehirdetése következett: „Péter ekkor megszólalt, és ezt mondta Jézusnak: Uram, jó nekünk itt lenni!” (Mt 17,4) hangzott a meghívón is szereplő igében. A lelkészházaspár párhuzamba állította Jézus és a tanítványok, illetve a lelkészek és a gyülekezet kapcsolatát. Akkor érezhetjük át, hogy jó nekünk itt lenni, ha maga Jézus Krisztus áll az életünk és a gyülekezetünk központjában is. (A teljes igehirdetés a gyülekezet blogján olvasható.) 

Az ünnepi istentiszteleten a gyülekezet nagy múltra visszatekintő IZSÓP ének és zenekara, Jansik Ildikó vezetésével, két énekkel is szolgált. 

Az istentisztelet utáni ünnepi közgyűlésen köszöntések következtek. Győri Péter Benjámin esperes, Keveházi László, Krámer György és Pángyánszky Ágnes volt lelkészek, Jukka Reinikainen vezető lelkész és Anneli Parkkonen felügyelő asszony a finnországi kontiolahti testvérgyülekezet képviseletében, Vető István a mentorgyülekezetek – Cinkota és Hévízgyörk képviseletében, Hajnal Csilla Pilis város polgármestere, Bárdossy Tamás Dél-Pest Megyei Egyházmegye felügyelője köszöntötte a most beiktatott lelkészeket.

A pilisi gyülekezet részéről a gyülekezet felnőtt énekkara, Keveházi Márta vezetésével, valamint Malya Ágnes felügyelő asszony, Sáranné Bathó Orsolya prebiter asszony, Sándor Sára és Sándor Nóra köszöntötték a lelkészeket.

Az istentisztelet után a gyülekezet udvarán lévő szeretetvendéggel folytatódott az ünnepi alkalom a gyülekezet vendéglátása és vendégszeretete mellett. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!