30. Budapesti Bach-hét: H-moll mise – VIDEÓ!

30. Budapesti Bach-hét: H-moll mise – VIDEÓ!

Share this content.

Forrás: MTI, videó: Győri András Timótheus, hang: Horváth Tamás
Budapest – A h-moll mise keretezi a 30. Budapesti Bach-hét műsorát június 3. és 9. között, az ingyenes hangversenyeknek a Deák téri evangélikus templom ad otthont.

A rendezvény fő célja Johann Sebastian Bach zenei örökségének az ápolása, az életmű teljességének a bemutatása – hangsúlyozta Kamp Salamon karnagy, a Bach-hét művészeti vezetője az MTI-nek.

A Budapesti Bach-hetet minden év júniusának első hetében rendezik, a programban rendszeresen szerepel orgona-, szóló-, kamara-, oratórium- és zenekari est. Az idei rendezvényt a h-moll mise keretezi, közötte pedig a különböző estek várják a közönséget – mondta el a művészeti vezető, hozzátéve: a hagyományok szerint a zeneszámok között rövid igehirdetés hangzik el, megtartva a Bach munkáját jellemző kereteket.

Kamp Salamon kiemelte: fontos, hogy az a szellemi erő, amelyet Bach művészete képvisel, megszólaljon és állandóan jelen legyen a magyar főváros életében.  

A h-moll misét június 3-án és június 9-én Zemlényi Eszter szoprán, Németh Judit alt, Megyesi Zoltán tenor, Jekl László basszus, Dobozy Borbála csembalóművész, Mekis Péter orgonaművész, a Lutheránia Énekkar, a Budapesti Vonósok Kamarazenekar (művészeti vezető Botvay Károly, koncertmester Pilz János) adja elő Kamp Salamon vezényletével.

Videófelvételeink a megnyitón készültek:

Kálmán Attila (Leonberg, Németország) orgonaestjét hallhatja a közönség június 4-én, másnap Ittzés Gergely fuvolaművész és Finta Gergely orgonaművész ad kamaraestet, a június 6-i hegedűesten az a-moll és a C-dúr szólószonáta hangzik el Ábrahám Márta előadásában. Christoph Bossert (Németország) orgonaestjét követően Dobozy Borbála és Elek Szilvia csembalóművészek, valamint az Aura Musicale kamarahangversenye várja az érdeklődőket.

A Bach-hagyományok a Deák téri püspöki székhelyen 115 éves múltra tekintenek vissza és szorosan összefonódtak a Lutheránia Énekkar munkásságával, amelynek középpontjában Johann Sebastian Bach zenei örökségének ápolása áll. Az énekkar történetében fontos szerepet játszott Zalánfy Aladár orgonaművész, aki Weltler Jenő karnaggyal együtt Magyarországon egyedülálló Bach-kultuszt teremtett. A Lutheránia Ének- és Zenekar művészeti vezetője 1987 óta Kamp Salamon, akinek a tevékenysége nyomán rendszeressé váltak a kantátazenés istentiszteletek és akinek a kezdeményezésére 1990-ben létrejött a Budapesti Bach-hét.
A Magyar Bach Társaság és a Pesti Evangélikus Egyházközség legjelentősebb rendezvénysorozatán minden év júniusában Johann Sebastian Bach életművének alkotásai csendülnek fel neves hazai és külföldi művészek előadásában a Deák téri evangélikus templomban.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!