Finnországi anzix – Személyes sorok egy debreceni tollából

Finnországi anzix – Személyes sorok egy debreceni tollából

Share this content.

Szöveg és fotó: dr. Joób Árpádné
Debrecen – Jyväskylä – Családommal zenetanárként több évig éltem Finnországban. Férjemmel zeneiskolában tanítottunk, gyermekeim iskolába jártak. Bár már régen itthon élünk, kapcsolataink az évek során egyre nőttek, különösen nekem, hiszen szinte minden évben lehetőségem nyílt visszatérni „második hazámba”. Azt gondoltam, én már nem sok újat tapasztalhatok Suomiban, elég jól ismerem az országot, embereket, szokásokat. Tévedtem... A következőkben Joób Árpádné írását olvashatják:

Idén május 17–19. között rendezték meg Jyväskylében az egyházi napokat. A debreceni és a jyväskyläi városi gyülekezet barátsága több mint harminc évre tekint vissza, erre az alkalomra gyülekezetünk képviselőit is meghívták. Örömmel indultunk el május 16-án kora reggel a hosszú útra, mi „négyek” Asztalos Richárd lelkész, Abaffy Zoltán felügyelő, dr. Nagy-Stieber Elek László jogtanácsos és jómagam.

Hosszú utazás után (vonat, repülő, vonat) késő este érkeztünk Jyväskylébe, ahol természetesen világos volt, hisz ott északon ilyenkor javában tart a „fehér éjszakák" időszaka. Seppo Wuolio lelkész és Ulla Klemettinen szervező különös szeretettel fogadtak bennünket. Szállásunk Koivuniemiben, a gyülekezet táborhelyén volt, természetesen tóparton, hisz az „ezer tó országában” voltunk.

Hulladék újrahasznosításából készült táskában kaptuk meg a három nap programfüzetét, egy színes kiadványt Jyväskyléről, ásványvizet, papírzsebkendőt, kéztörlőt, valamint egy csuklóra rögzíthető szalagot, mely belépőjegyként szolgált különböző fizetős koncertekre, előadásokra.

Másnap kezdődött a rendezvény, melynek mottója: „Töltsük meg a templompadokat!” volt, mivel Finnországban is egyre nagyobb gond a hívek elmaradása.

Huszonegy helyszínen (pl. egyetem, nagytemplom, főtér, sétáló utca, sportcsarnok, stb.) kilencven program közül választhattak a látogatók. 

Mi első délelőtt Laura Malmivaara Afrikában készült fotóit nézhettük meg a Kézműves Múzeumban, majd megismerkedtünk a keltinmäki templommal. Eivor Pitkänen, a gyülekezet lelkésze várt bennünket, aki régebben már kétszer is járt Debrecenben konfirmandus csoporttal. A templomot 1992-ben építették, fölszentelésén akkori lelkészünkkel, Béres Tamással és férjemmel, Joób Árpáddal én is jelen lehettem. Itt találkozhattunk más testvérgyülekezetek képviselőivel, inkerikkel, észtekkel, oroszokkal, akik az Ural mellől, Szaratovból érkeztek, s mint később megtudtam, itt még a számunkra is rokonok, csuvasok is élnek. Meglepetésünkre itt üdvözölhettük Szemerei János püspököt és Baranyai Csaba lelkészt is.

Másnap az egyetem egyik előadótermében rövid ismertetést tarthattunk gyülekezetünk életéről, valamint meghallgattuk a testvérgyülekezetek beszámolóját is. A gondok egyformák: csökken a létszám...

Délután csodás napsütésben sétálhattunk, különböző helyszínekkel megismerkedhettünk, bekukkanthattunk a főtéren fölállított cserkészsátrakba is. Végül megpihenhettünk a régi paplakban, ahol igen tartalmas beszélgetést folytattunk Seppo Wuolio lelkésszel, s végül meghívtuk templomunk fennállásának 130. évfordulóján, 2019. szeptember 14-én tartandó ünnepi istentiszteletünkre. 

A régi paplakról el kell mondanom, hogy 1928-ban épült, már régen nem lakják, természetesen az egyház tulajdonában van, kamarakoncerteket, összejöveteleket tartanak benne. Az ünnepély minden napján nyitva volt, a bejáratnál nagy tábla hirdette: „Az elcsöndesedés háza” –  a betérőt egy tálcán friss viz, ivólé, görögdinnyefalatok várták. Ez a gesztus újabb meglepetés volt számomra.

Vasárnap a záróistentiszteleten vehettünk részt, melyet szintén az egyetem mögötti nagy sátorban tartottak. Felemelő érzés volt több mint háromezer résztvevővel együtt énekelni: „Szelíd szemed Úr Jézus”. Simo Peura püspök megáldotta a tizenhárom misszióba készülő testvért, közöttük nemcsak lelkészek voltak, hanem orvosok, szociális munkások, tanárok is. Az úrvacsoraosztás ékes rendben történt, mi egy afroamerikai diakónusnőtől kaptuk a borba mártott ostyát.

Könnyű ebéd után a szinte suhanó Pendolin nevű vonattal Helsinkibe utaztunk, ahol még nagy sétát tettünk a fehér éjszakában. Másnap – bár csak egy délelőtt állt rendelkezésünkre – meg tudtuk nézni a Szenátor téren emelkedő gyönyörű dómot, részt vettünk a tengerparti piac forgatagában, elgyalogoltunk a különleges Sziklatemplomba, ahol még zenei élményben is volt részünk, mert egy finn pianista Chopin etüdöket játszott. Végül megpihentünk a hét évvel ezelőtt fölszentelt modern, igen érdekes, templomra egyáltalán nem emlékeztető épületben, s elcsöndesedve köszöntük meg a Teremtőnknek a mögöttünk lévő néhány nap csodálatos ajándékát.

Címkék: Finnország - Debrecen -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!