Ne állítsuk a sarokba a szülőt sem

Ne állítsuk a sarokba a szülőt sem

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Kézdi Beáta
Az Utak és hidak címmel, az Evangélikus Pedagógiai Intézet és az Erasmus+ program keretében megjelent kötet egyedülálló. Nem született még ugyanis olyan szakkönyv, amely – egy hároméves szakmai program keretében – ennyire figyelembe vette volna a hátrányos helyzetű családokat, és ennyi megélt tapasztalatot, javaslatot gyűjtött volna egybe huszonhárom szerző jóvoltából. A kötetről dr. Tratnyek Magdolnát, az Evangélikus Pedagógiai Intézet pedagógiai szakértőjét, a kötet szerkesztőjét kérdeztük.

A projekt és a kötet is partneri együttműködésben jött létre, amelynek tagjai a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Ternipe Egyesület a Felvidékről és a Kedvesház. A kézikönyv az Esélyteremtő együttműködési hálózat kialakítása 2016-1-HU01-KA201-022968 projekt keretében, az Erasmus+ program pénzügyi támogatásával készült.

– Mivel ajánlaná a sokszor túlterhelt, megfáradt pedagógusoknak épp ezt a kézikönyvet? Miért lehet hasznos a munkájuk szempontjából a kétszázhatvanegy oldalas kiadvány?

– A könyv hitelessége lenne az első hívószó. Lázár Péter Kedvesház-pedagógus módszertanán alapul, és olyan tapasztalatok és gyakorlatok vannak benne, amelyek a való életen, a kipróbáláson nyugszanak. [Lázár Péter volt állami gondozott, roma pedagógus 1993-ban kezdett tanítani a nyírteleki iskolában, többségükben túlkoros, cigány gyerekeket. – A szerk.] Olyan pedagógusok írták, akik beépítették a módszereket saját pedagógiai gyakorlatukba, és akiknek segített. Talán ha egy mondatot kellene reklámszövegként mondanom, akkor ez lenne: „Nézz bele, segített másoknak, neked is segíthet!”

– A hátrányos helyzetű diákokkal és családjaikkal való foglalkozás segítését tűzte ki célul a kézikönyv. Miért gondolták, hogy a családok irányából kell kezdeniük a munkát?

– Sokszor bizalmatlanok az iskolával a szülők, mert rossz tapasztalataik vannak. Nem is biztos, hogy a gyerekük iskolájából, óvodájából erednek, hanem inkább a saját kudarcaikból. Sok szülő a hátsó padban ült, sokszor állt a sarokban. Ha belegondolunk szülőként, mi sem megyünk be szívesen az iskolába azért, hogy újra a szőnyeg szélére állítsanak, vagy azért, hogy csupa rosszat mondjanak arról a gyerekről, akit mi nagyon szeretünk, és otthon nincs vele semmi baj. Ezért volt fontos a hároméves projektünkben, hogy bizalmi kapcsolatot tudjunk kiépíteni a szülő és az iskola, a szülő és a pedagógus között. Ha nincs bizalom, akkor megy az egymásra mutogatás, a vádaskodás. A kölcsönös bizalom lehet csak az alapja az együttműködésnek.

– Mennyire ment könnyen a kapcsolatfelvétel a nehéz sorsú családokkal?

– A pedagógus-életpályamodellből kimaradt a családlátogatás intézménye, amely korábban része volt a munkakörnek. A családok érezhették, hogy a pedagógus odaáldozza az idejét, figyelmét. Sok minden szóba kerülhetett akkor, ami például egy fogadóóra keretében nem. Amikor a szülők sora ott áll mögöttünk, nem alkalmas az idő az elmélyült beszélgetésekre. Fontosnak tartottuk, hogy az Erasmus+ projektünk keretében mi, pedagógusok lépjünk. Ne elégedjünk meg azzal, hogy ha nem jön el a szülő, akkor nem találkozunk, mert lehet, hogy a döntése mögött komoly okok vannak, például nincs olyan ruhája, amelyben bejöhet az iskolába. Az is lehet, hogy nincs pénze buszjegyre. Bele kell képzelni magunkat az elmaradozó szülő helyzetébe is: lehet, hogy van otthon egy beteg, akit ápolnia kell. Ne hozzunk sommás ítéleteket, hanem nézzünk a dolgok mögé. Elenyésző arányú azon szülőknek a száma, akik érdektelenség miatt nem jönnek, inkább az említett okok valamelyike a valós indok.

– A projekt harmadik éve a most elkészült kötet megismertetéséről szól. Kitől és hogyan kérhetnek segítséget a pedagógusok a könyv elolvasása után?

– Az Evangélikus Pedagógiai Intézetnek írhatnak az info@epszti.hu e-mail-címre, vagy akár személyesen nálam is jelentkezhetnek, az e-mail-címem és a telefonszámom is fent van az Epszti.hu honlapon.

– Három konferencia is lesz a közeljövőben, amelyeken a tapasztalataikat szeretnék megosztani a pedagógustársakkal. Hol lehet önökkel találkozni?

– Valóban az a célunk, hogy minél szélesebb körben megismertessük a projektek eredményeit. Próbálunk hiteles képet adni arról, hogy amit a kézikönyvben összefoglaltunk, az hogyan működik a gyakorlatban. A Felvidéken, Erdélyben és Magyarországon lesznek a konferenciák, amelyekre várjuk az érdeklődőket. Pedagógusokat, de más szakembereket, szülőket is. Célunk, hogy minél több helyre eljussanak a projekt eredményei. Reméljük, hogy találunk újabb csatlakozó partnereket a hálózat továbbfejlesztéséhez, fenntartásához is. Május 18-án lesz az első konferencia Romániában, Csíkszeredában, június 15- én a szlovákiai Tornalján, július 4-én pedig Nyíregyházán szeretnénk megmutatni, hogy pedagógusként egymástól tudunk a legtöbbet tanulni. A konferenciákról és a jelentkezésről az említett Epszti.hu honlapon adunk tájékoztatást. 

A cikk az Evangélikus Élet magazin 84. évfolyam, 19–20. számában jelent meg 2019. május 19-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!