Homokanimációs mesével hozza közel iraki segélyprogramját a MÖS

Homokanimációs mesével hozza közel iraki segélyprogramját a MÖS

Share this content.

Forrás: segelyszervezet.hu
Budapest – Egy mese a világban pusztító gonoszról, mely időről időre felébred és rombol, áldozatokat szed, családok életét teszi tönkre. Nem az Óperenciás tengeren túl, hanem itt: nem is olyan távol, mint gondolnánk. Egy mese a világban segítő jóról, mely nem adja fel, amint lehet segíteni siet, újjáépít, gyógyulást, reményt és jövőt ad a szenvedőknek. Nem valamiféle tündérként, hanem embereken keresztül, az összefogás erejével...

Egyedülálló filmalkotással hozza közel iraki segélyprogramját az Ökumenikus Segélyszervezet. Lackfi János költő-író „Világzabáló és a visszacsinálók” című meséjét a szíriai és iraki háború nyomán indult nemzetközi Qudra Program ihlette, melynek célja, hogy esélyt adjon a pusztító háború elől elmenekült családoknak a visszatérésre, az újrakezdésre, az újjáépítésre.

A mesében megjelenő szereplők a valóságban is létező háborús belső menekültek Irakban, akiknek az Ökumenikus Segélyszervezet adott esélyt az újrakezdésre a Qudra Program keretében. A József Attila-díjas magyar költő által írt mesét Cakó Ferenc dolgozta fel homokanimációs formában, a magyar változat mesélője Rékasi Károly, az angol nyelvűé Kamarás Iván volt.

A közel 10 perces homokanimációs filmalkotás június 6-ától ingyenesen megnézhető a www.visszacsinalok.hu oldalon. Az Ökumenikus Segélyszervezet által létrehozott honlapon az érdeklődők egy werkfilm segítségével betekinthetnek a film alkotásának kulisszái mögé, olvashatnak a mesét ihlető Qudra Programról is, illetve arról a humanitárius krízisről, melyre az alkotók fel szeretnék hívni a figyelmet.

A szíriai háború miatt 2014 óta több mint 250 ezer ember halt meg, és több mint 13,5 millió ember kényszerült elhagyni az otthonát. Becslések szerint jelenleg 17 millió ember szorul humanitárius segítségre. A menekültek 8090%-a hivatalos menekülttáborokon kívül él, folyamatos bizonytalanságban. Ez a II. világháború óta a legjelentősebb humanitárius krízis, melynek enyhítéséhez széles körű nemzetközi összefogásra van szükség.

Az Európai Unió Madad Alapja által támogatott Qudra Program a Szíriával szomszédos négy országra (Irak, Libanon, Jordánia, Törökország) terjed ki. A szíriai háború elől menekülő családok és az iraki belső menekültek visszatelepülését, újrakezdését és helyben boldogulását segíti hosszú távú fejlesztésekkel. 

Az Ökumenikus Segélyszervezet a nemzetközi program végrehajtó partnereként 2018 januárjától óta egy közel 1 milliárd forint értékű programot hajt végre Irakban, mely közvetlenül 7800 embert segít, többek között képzésekkel, mezőgazdasági és állattenyésztési fejlesztésekkel, kis- és középvállalkozások fejlesztésével. A nagyszabású program célját és sorsfordító jelentőségét jól mutatja Ali, Emad és Avin mesében is megjelenő története, akiknek a Qudra részeként az Ökumenikus Segélyszervezet adott esélyt, hogy helyben maradva folytathassák életüket a pusztító háború évei után.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!