„Ő gyújtott világosságot a szívünkben” – Közösen ünnepeltek a fehérvári felekezetek

„Ő gyújtott világosságot a szívünkben” – Közösen ünnepeltek a fehérvári felekezetek

Share this content.

Forrás: szekesfehervar.hu, szöveg: Lugosi Balázs
Székesfehérvár – „Ő gyújtott világosságot szívünkben” – ökumenikus fáklyás felvonulással ünnepelték a Szentlelket a fehérvári történelmi keresztény felekezetek hívei és lelkipásztorai Székesfehérváron. A hívek a Széchenyi utcai református templomtól a Vörösmarty téren és a Kossuth utcán át a Szent Imre templomig sétáltak, onnan a ciszterci templomhoz, végül az evangélikus templomnál ért véget a meghitt esemény.

Korábban Dóczi István, a református és az ökumenikus kórusok karnagya szorgalmazta, hogy pünkösd ünnepén, az egyház születésnapján a város gyülekezetei együtt énekeljenek. „Hadd zengjen egységben az anyaszentegyház sokféle közösségének éneke!” - mint mondta a karnagy.

Szombaton este - a 2017-es, a reformáció évében történt kezdeményezés folytatásaként - megnyitotta kapuit a Széchenyi utcai református templom, ahol igei áldást kaptak az egybegyűltek, Szász Zoltán, református,- és Bencze András evangélikus lelkipásztoroktól majd alkonyatkor - fáklyákat gyújtva - átsétáltak a Vörösmarty téren, a Kossuth utcán át a Szent Imre templomig, - ahol Dózsa István atya imádkozott.

A ciszterci templomnál Brückner Ákos Előd atya és a ciszterci énekkar várta a zarándokokat, végül az evangélikus templomhoz érkeztek, ahol zenés áhitat kezdődött. Minden templomnál az adott közösség pünkösdi énekei közül énekeltek.

A Szentlélek Isten minket hitre hívott, a sötétségből a világosságra vezetett. A fáklyafény erre a világosságra is emlékeztet. A közös énekkel arra utalunk, hogy mindegyikünk egyformán a Szentlélek munkája nyomán jutott hitre, ezért tartozunk egybe akkor is, ha ezt a hitet különbözőképpen fogalmazzuk meg. Szeretetnénk kifejezni, amit Jézus mondott, hogy a világosságot nem azért gyújtják, hogy elrejtsék, hanem hogy világítson mindenkinek a házban. Így szeretnénk mi is Krisztus világosságával élni ebben a városban” - emelte ki Bencze András, evangélikus lelkész.

Hivatkozások: További képek. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!