Közösségben Istennel és egymással – Felekezeti hovatartozástól függetlenül

Közösségben Istennel és egymással – Felekezeti hovatartozástól függetlenül

Share this content.

Szöveg: Szeli Noémi, fotó: Magyari Márton
Budapest – 2019. június 6-án, csütörtökön került megrendezésre a Magyar Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) Ifjúsági Bizottságának szervezésében a PIKNIK – pünkösdi ökumenikus ifjúsági est a MEÖT székházának udvarában.

Idén először nemcsak a zenét kedvelő egyetemistákat, hanem a focizni szerető fiatalokat is várták a szervezők a szokásos pünkösdi alkalomra. Az első PIKNIK focikupa döntőjét a katolikus MKK csapat és az evangélikus Erős Vár FC játszotta, amin végül az evangélikus csapatnak sikerült bizonyítania rátermettségét, így ők vehették át az érmeket és a vándorkupát Kondor Péter evangélikus püspöktől. 

A piknik hangulatához az Adna kávézó is hozzátette a maga „ízét” finom ételeivel és italaival, emellett pedig számos társasjáték közül választhattak a jelenlévők, sőt, Győri Zoltán Gábor társasjátékos vlogger, játéktervező és előadó, a Mit játsszunk? vlog egyik tagja személyesen mutatta be saját tervezésű társasjátékait. A zenét kedvelők is valódi csemegében részesülhettek, hiszen különleges és sokszínű együttesek vettek részt az esten. A koncertsorozatot a baptista Budapestifi dicsőítő csapata nyitotta meg, őket követte a katolikus MKK zenekar, az igehirdetésre pedig a metodista MIX zenekar hangolta az egybegyűlteket. 

Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke a szervezők által az idei évre választott igei mottó alapján tartotta esti áhítatát: „hogy egyetértés legyen közöttetek Jézus Krisztus akarata szerint, hogy egy szívvel, egy szájjal dicsőítsétek a mi Urunk Jézus Krisztus Istenét és Atyját” (Róm 15,5b–6).

Kondor Péter prédikációjában a hangsúlyt az igazi szeretetre helyezte. Provokatív kérdéseivel arra bátorított, vizsgáljuk meg szívünket, hogy valóban szeretjük-e a felebarátunkat – az esetleges konfliktusaink ellenére is –, és őt szeretjük-e igazán, vagy csak az idejét, a pozícióját, a főztjét, a kedves szavait, egyszóval mindazt, amit tőle kapunk. Arra is felhívta a figyelmet, hogy szeretetünk ne csak a felebarátaink felé irányuljon, hanem Isten felé is. 

Az est további részében zenélt a református 1re dicsőítő csapat és a pünkösdi OIM zenekar. A koncertek sorát az evangélikus M.Is.K.A. zenekar zárta a tőlük megszokott hangulattal és energiával. 

Este 10 órától – a hagyományokhoz híven – Bence Áron evangélikus lelkész szervezésében és vezetésével került sor a Taizé imára. Bence Áron meditációja a taizéi közösség aznapra kijelölt olvasmányára épült: „Azt keressétek, ami tetszik az Úrnak, és ne vegyetek részt a sötétség haszontalan cselekedeteiben, hanem inkább leplezzétek le ezeket.” (Ef 5,10–11).

Dőljenek a bálványok

Azt keressétek, ami tetszik az Úrnak, és ne vegyetek részt a sötétség haszontalan cselekedeteiben, hanem inkább leplezzétek le ezeket. (Ef 5,10-11)

Bibliai részletünkben, amelyet a taizéi közösség a mai napra olvasmányként jelölt ki, Pál apostol mintha arra buzdítana minket, hogy legyünk olyanok, mint az oknyomozó újságírók, mint a kémek, vagy nyomozók. Azt mondja, eredjünk a nyomába és leplezzük le a sötétség cselekedeteit.
Mindez, ha első hangzásra izgalmasnak tűnik is, elgondolkodtathat. Hiszen éppen a taizéi közösség az, amely jelmondatává tette a „Bizalom zarándokútja a földön” kifejezést. Oknyomozó újságírónak, kémnek, nyomozónak lenni annyit jelent, hogy megtörjük a másik irányába tanúsított bizalmunkat, és benézünk a kulisszák mögé, hátha valami nem stimmel. Hogy kétség támad a szívünkben aziránt, vajon igazat állít-e az adott ember magáról. Ha pedig megtörik a bizalom, sérül a kapcsolat is. Egyesek még azt is szokták mondani, a bizalmat egyszer lehet csak elveszíteni. Közösségek hullhatnak szét a bizalom meggyengülése, megszakadása miatt.
Az elmúlt napokban a taizéi közösség vezetője, Alois testvér, megrendítő nyilatkozatot tett: tudomására jutott, hogy a taizéi találkozók alkalmával a múlt század ötvenes és hetvenes évei között több testvér visszaélt a hozzájuk sereglő fiatalok bizalmával, és kihasználtak egyeseket, csorbítva ezzel azok testi-lelki méltóságán. Alois testvér mély féjdalmát fejezte ki ezen ügyek kapcsán, és komoly tényfeltáró nyomozást rendelt el.
Mi lesz veled, bizalom? Mikor kell behunyt szemmel ráhagyatkoznom embertársaimra, és mikor kell józanul résen lennem, hogy a sötétség cselekedeteire fényt derítsek? Galamb legyek inkább, vagy kígyó?
Biztosan mindannyian csalódtunk már életünk során. Emberekben, rendezvényekben, intézményekben. Eszünkbe juthat a 146. zsoltár mondata: Ne bízzatok az előkelőkben, egy emberben sem, mert nem tud megtartani. Emlékszem, kamasz koromban mennyire tudott dühíteni, ha az éppen aktuális kedvenc együttesem hitvány, népszerűségre törekvő, gyatra új albummal hozakodott elő. Vagy nemrég, emlékszem, mennyire megrendített, hogy egy kedves énekesnőm, aki arról énekelt, milyen természetesen össze lehet egyeztetni a házaséletet az apró flörtökkel, bejelentette, hogy válik. Amikor csalódunk, példaképek omlanak össze, mi pedig úgy érezzük, magunkra maradtunk.
Leplezzétek le a sötétség cselekedeteit. Úgy gondolom, itt az apostol nem valami önjelölt nyomozóskodásra akarja rávenni az efezusi keresztényeket. Hanem inkább józanságra. Hogy senki se szenteskedjen, alakoskodjon a közösségben. Mi sem. Ne gondoljuk azt, hogy ha Krisztushoz tartozunk, egyúttal bűntelenekké is válnánk, felemelkedve az átlagemberek fölé. Hogy a Krisztusért való szolgálatunk felszabadítana minket egyes dolgokra, ami a közember számára tiltott.
Azt gondolom, ez a leleplező, tisztán látó, talán kicsit sötéten, könyörtelen-realistán látó magatartás nem az Istenbe vetett bizalmunk kerékkötője, hanem éppen hogy elősegítője lesz. Ugyanis ha józan realitással szemlélem magamat és a környezetemet, leleplezve magamban és környezetemben a sötétség cselekedeteit, azzal egyben bálványdöntögetésbe is kezdek. Mert végső soron azok, akiket rajongásom emberfeletti tisztelettel illet, a számomra bálványok. Ne bízzatok az előkelőkben… Ne vegyetek részt haszontalan cselekedeteikben, hanem inkább leplezzétek le őket. Dőljenek azok a bálványok. Ide le, mellénk, a közelünkbe, a földre. Az istenek helyén pedig maradjon egyedül az Isten.
Amikor az első pünkösdkor Isten elküldi Szentlelkét, hogy emlékeztesse az embereket Jézusra, a testet öltött, isteni közösségvállalásra és ebben az emlékezésben nagy dolgokra szabadítsa fel őket, akkor azt látjuk, hogy ez a Lélek valami kívülről érkező dolog. Nincs köze az emberi méltósághoz, vagy az egyes ember tehetségéhez, jóságához. Isten kívülről, tékozló szeretetéből adja, de tudjuk: a Lélek arra fúj, amelyre akar. Jöhet is, mehet is, megtöltheti agyagkorsó-szívünket, vagy éppen elfolyhat belőle. Isten van itt is a középpontban, nem pedig a megajándékozott ember.
Pál apostol józanságra buzdító szava így szól: ember, kezeld a helyükön a dolgokat! Az embereket tekintsd embereknek, és ne ültesd fel őket Isten helyére! Tartsd őket olyan embernek, amilyen te vagy. Esendőnek, hibát vétőnek, elcsüggedőnek, néha szerepet játszónak, vagy valódi érzelmeiket elkendőzőnek. Ne bízz bennük – különben csalódni fogsz. Szeresd őket – hiszen azt is tudod, milyen fontos, hogy esendő önmagadat szeresd.
Bízz az Istenben. Ő meg tud tartani. Fel tud tölteni. Csodákkal tudja elárasztani társaid belsejét, hogy lenyűgöző szavak és tettek szülessenek aztán belőlük. Ő az, aki rajtuk keresztül meg tud ajándékozni téged. Ő az, aki a bizalmat újra meg újra helyre tudja állítani köztünk, emberek között – mégha magunkban reménytelen, csorba edények, egy merő esendőség volnánk is.
 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!