Ajándék Bach zenéjével hirdetni az evangéliumot

Ajándék Bach zenéjével hirdetni az evangéliumot

Share this content.

Forrás: MTI, Prae.hu, interjú: Evangélikus Élet, szöveg: Stifner-Kőháti Dorottya, fotó: Fidelio
Az országban és a régióban is egyedülálló, vadonatúj barokk orgona az „édesgyermeke” Bán István orgonaművésznek, a Budavári Evangélikus Egyházközség orgonista-kántorának. A hangszer megszületése hívta életre azt a kulturális egyházzenei ünnepet, amelyet idén ötödik alkalommal, június 10–20. között rendeznek meg a Bécsi kapu téri evangélikus templomban. A fesztivál részleteiről a páratlan hangszer mellett ülve beszélgettünk a művésszel.

– Miként született meg a fesztivál?

– A reformáció indulása ötszázadik évfordulójának ünnepén Magyarország kormánya páratlan nagyvonalúsággal ajándékozta meg egyházközségünket, amikor százszázalékos állami támogatással irányozta elő egy olyan historizáló orgona megépítését, amelyen „J. S. Bach művei a legautentikusabban adhatók elő”. A hangszer koncepcióját magam álmodhattam meg bachi gyökereket alapul véve, majd dr. Kormos Gyula és Homolya Dávid szakértők csiszolták tökéletesre. Álomorgonánkat 415 Hz-en a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra építette meg az 1683–1753 között élt Gottfried Silbermann kései hangszereinek a mintájára. Templomunk legendás orgonistája, szeretett tanárom, Peskó György itt adta elő először hazánkban Johann Sebastian Bach összes orgonaművét, így frappánsan illeszkedett e tradícióba dr. Hafenscher Károly kérése az adományozó, a Reformációi Emlékbizottság részéről: „…lehetővé teszi a lutheránus egyházzene igényes művelését, J. S. Bach műveinek folyamatos programon tartását, örökségének ápolását. Akérés csupán anynyi, hogy a meglévő egyházzenei életet tudatosan és transzparens módon folytassa a gyülekezet.” Örömmel teszünk eleget e csodás kérésnek! Több éve szerveztem már régi zenei fesztiválokat, de 2017- ben a budavári evangélikus templom felemelkedett hazánk kiemelt kulturális és egyházzenei központjai közé. Felelősséget érezve lutheránus zenei kincsünkért, szigorúan autentikus, historikus előadásmódot követve mutatjuk be a legnagyobb mester, Bach remekműveit.

– Mi a sajátos színe a júniusi koncertsorozatnak? Mi a szervező orgonaművész személyes ajánlata?

– Nem ildomos egy művészeti vezetőnek súlyoznia a meginvitált művészek műsorai közt, így személyes kedvencem mind a hat koncert. Legjobban talán az első alkalmat várom pünkösdhétfőn, melyen tízfős kamarakórussal adunk elő motettákat kontinuókísérettel, amelybe a nagyorgona is integrálva van. A különösen finom szóló- és kamarakoncertek mellett csúcspont lesz a bécsi barokk zenekaromat vezényelve kantátákat megszólaltatni. Valódi kedvencem az „újításom”: idén ifjú, tehetséges művészeknek is lehetőséget adok egy ilyen nagy volumenű fesztivál keretén belül a szereplésre.

– Vannak-e visszatérők, akiket Bach zenéje által szólítottak meg?

– Amikor ötödszörre rendezünk meg egy fesztivált, arra már számít a nagyérdemű. Sorozatunk messze túlnőtte a gyülekezeti vagy bel-budai érdeklődést, szervesen integrálódott fővárosunk kulturális körforgásába. Az pedig, hogy mindeközben az egyházzenén keresztül hitéletünk is mélyül, Bach felbecsülhetetlen értékű ajándéka az utókornak.

– Hogyan lehetséges, hogy a nívós művészeket felvonultató programsorozat ingyenes?

– Az evangélikus egyház a missziójának tekinti, hogy tágra nyílt kapuin bárki betoppanhasson az Úr házába. Ezt a felelősséget magam is érzem, a budavári gyülekezet is érzi. J. S. Bach mennyei zenéjével hirdetni az evangéliumot számunkra ugyanúgy ajándék, mint a hallgatóságnak. Másrészről ugyanilyen súlyú feladatunk, hogy az egyházzenét a magaskultúrában pozicionáljuk neves előadók felvonultatásával, de nem a koncerttermekre jellemző magas jegyárakkal, hogy mindenki számára elérhető legyen. Akik pedig adományaikkal támogatják a koncerteket, szponzoraink felajánlásaival ajándékozzuk meg.

– Ez a rengeteg munka, áldozat milyen jutalmat hordoz az ön számára?

– A jutalom a muzsikálás felemelő öröme mellett az, hogy úgy szolgálhatom az Urat Bach zenéjének legmagasabb szintű, autentikus előadásával, hogy ezen keresztül sokaknak felnyithatom a szemét, és számtalan nyitott szívű emberhez eljuttathatom azt a csodát, melyet a Teremtőtől kaptunk: az egyházzene végtelen varázslatát.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 84. évfolyam, 21–22. számában jelent meg 2019. június 2-án.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

5. BUDAVÁRI BACH FESZTIVÁL

Motetták, korálok és kantáták is megszólalnak az 5. Budavári Bach Fesztiválon június 10. és 20. között a budavári evangélikus templomban.

A fesztiválon szóló- és kamarazenei koncertek, orgona-, szólócselló-, szólóhegedű- és gambaszonáták is elhangzanak. Az első koncerten, június 10-én a kórusirodalom csúcsát képező Bach-motetták közül kettőt is hallhat a közönség, a június 18-i kantátás koncerten olyan mű is felcsendül, amelyhez többmanuálos orgona szükséges. A hangszer oldalán Bán István karmester bécsi barokk zenekara, a Musica Vivax Wien és kiváló énekművészek fognak állni.

A fesztivál műsorában újítás, hogy a szólókoncerteken fiatal tehetségek kapnak lehetőséget megszólaltatni a barokk-orgonát. A rendezvény főtámogatója a Budavári Önkormányzat.

A reformáció 500 évfordulója alkalmából 2017-ben tartott emlékévében épült meg a budavári evangélikus templomban hazánk legnagyobb barokk orgonája, melynek koncepcióját a templom orgonistája alkotta meg Johann Sebastian Bach feljegyzéseit alapul véve. Az unikális hangszert a Reformációi Emlékbizottság támogatásával a Pécsi Orgonaépítő manufaktúra építette meg, Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke szentelte fel és az orgona megálmodója, Bán István orgonaművész szólaltatta meg először.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!