Orgonát avattak Sárszentlőrincen

Orgonát avattak Sárszentlőrincen

Share this content.

Szöveg: Csepregi Márta, fotó: Bogdán István
Sárszentlőrinc – Hálaadó istentisztelet és ünnepi koncert keretében vette használatba felújított orgonáját a sárszentlőrinci gyülekezet. A pécsi Angster cég által 1945-ben épített, kétmanuálos, tizenhat regiszteres orgona párját ritkítja a dunántúli evangélikus templomokban szolgáló orgonák között, de már régóta felújításra szorult.

Az egyházzenei bizottság 1.500.000 Ft-os támogatása és a hívek által adományozott 1.500.000 Ft tette lehetővé, hogy Varga László orgonaépítő és csapata teljeskörű felújítást végezzen, s a motort is kicserélje. A gyülekezet célja az volt, hogy alkalmassá tegyék az orgonát zenei rendezvények, koncertek tartására, a szűkebb és tágabb környezet lelki és szellemi épülésére.

Pünkösd hétfőjén megtelt a sárszentlőrinci templom. Jöttek helybéliek, elszármazottak, evangélikusok a Tolna-Baranyai Egyházmegye minden sarkából, barátok és ismerősök a környékbeli falvakból, hogy részesei legyenek az ünnepnek.

Az újraavató szertartást Aradi András esperes végezte a gyülekezet lelkészével, Karl Jánosné Csepregi Erzsébettel együtt.

Aradi András igehirdetésében arról beszélt, milyen fontos szerepet játszottak az énekek és a hangszerek Isten népének történetében az ószövetségi időktől kezdve máig – s reménységünk szerint az örökkévalóságig. Hangsúlyozta azt is, hogy a mi életünk is egy nagy zenemű, egy csodálatos szimfónia kis hangja kell, hogy legyen.

A felújított hangszeren az első koncertet Alföldy-Boruss Csilla orgonaművész adta. A lélekemelő előadásban barokk (Vincent Lübeck, Johann Sebastian Bach) és romantikus (Theodore Dubois, Felix Mendelssohn-Bartholdy) művek hangzottak fel. A változatos műsorral a művésznő azt is illusztrálta, hogy milyen sokféle zenei hatás átadására lett alkalmas az orgona.

A hálaadó istentisztelet és ünnepi koncert szeretetvendégséggel folytatódott, ahol a jelenlévők a helybéliek által készített finom falatok mellett élhették meg a találkozás, az együttlét örömét.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!