„Lelkem köztetek marad!” – Pünkösd Maglódon

„Lelkem köztetek marad!” – Pünkösd Maglódon

Share this content.

Szöveg: Németh Mihály; Fotó: Szél Attila, P. Nagy Krisztina, Balázsné Durai Anikó
Maglód – Pünkösd Maglódon az esztendő legszebb ünnepe. A gyülekezetben máig él az evangélikus szlovákok – napjainkra a legtöbb helyen megszűnt – pünkösdi hagyománya: a zöldágazás. Ez régen azt jelentette, hogy ilyenkor nemcsak a lakóépületeket, hanem a templomokat is feldíszítették zöld ágakkal. A maglódiak pünkösdi templomdíszítő szokása máig élő egyházi szokás, melyet a múlt évben felvettek a Szellemi Kulturális Örökség Magyar Nemzeti Jegyzékére.

2019 pünkösdjének szombatján az evangélikus gyülekezetből apák és fiúk indultak a maglódi határba nyárfaágakért. A levágott ágakat Kérges László felügyelő vezetésével rögzítették a templom padjaihoz. Aznap kora délután az asszonyok Szever Jánosné és Pavlovics Lászlóné irányításával kötözték fel anyáiktól örökölt, féltve őrzött kendőiket, színes szalagjaikat a topolyafák hajtásaira.

Pünkösd ünnepén a helyiek és vendégeik java része népviseletben érkeztek az istentiszteletre. A szlovák nyelvű liturgiában Gulácsiné Fabulya Hilda, az Országos Szlovák Lelkészi Szolgálat vezetője szolgált, akit elkísért gyülekezetének, a Budapesti Szlovák Ajkú Egyházközségnek több tagja is. A Pilisszentkeresztért Kulturális Egyesület és a Nézsai Őszirózsák Kórus karénekével dicsőítette Istent. Rajtuk kívül Ecserről, Dabas-Sáriból, Kerepesről, Kistarcsáról, Nagytarcsáról, Pilisről és Rákoskeresztúrról érkeztek vendégek erre a napra Maglódra.

Németh Mihály lelkész igehirdetésében arra emlékeztette a gyülekezetet, hogy Isten nemcsak kövekből akar templomot építeni, mint Haggeus próféta idejében, Jeruzsálemben, vagy az 1700-as években Maglódon, hanem élő kövekből, igéje hallgatóiból akar templomot építeni a Szentlélek által! Ami félbe maradt életünkben az folytatódhat! Ehhez Isten adja segítségét, amikor így biztat: „… ígéretet tettem nektek… és Lelkem köztetek marad! Ne féljetek!”

Az istentiszteletet követően a Művelődési Házban kezdetét vette a 21. Maglódi Szlovák-Tót Nap keretében a pünkösdi bál.  

Pünkösdhétfőn Pünkösdi Parókia Piknik volt a gyülekezetben. A hittanos családok voltak együtt közösségben. A hitoktatók által vezetett tanévzáró alkalmon bibliai foglalkozás, bábozás, sok játék várta a résztvevőket. A piknikezők az istentisztelet végére feljöttek a templomba közös imádkozásra, éneklésre és áldásra. Ezt követően pedig jóízűen fogyasztották el a bográcsban főzött pincepörköltet.

És még mindig nem volt vége a programnak. A pünkösdi templomdíszítő szokásukkal, a hagyományt szintén ápoló, szomszédos mendei gyülekezettel együtt, a maglódiak először mutatkozhattak be a Szentendrei Skanzenben. A Roszicska Hagyományőrző Egyesület, a Nő Klub, a Nyugdíjas Klub tagjai maglódi népviseletben, maglódi táncokat járva, kuglófot és kapusznyikát kínálva, prospektust osztogatva ismertették meg a skanzen látogatóival pünkösdi templomdíszítő szokásukat. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum színpadán, a Lévai Attila vezette Kacamajka Néptáncegyüttes, az őket kísérő fúvós és vonós zenekarokkal együtt, fergeteges műsort mutattak be. Ebben a maglódi zöldágazást mutatták be Túri György és Mózesné Kulánda Nikolett koreografálásában.

Az ünnep áhítattal zárult a Szentendrei Skanzen (idén a mendeiek által feldíszített) Szent Anna-kápolnájában. Lukács Máté András maglódi hatodéves hallgató az ézsaiási próféciát idézte: „Egyik ezt mondja majd: »Én az Úré vagyok!« Kié vagyunk? – tette fel a kérdést a lelkészjelölt. Ahogyan egy gyermek válaszol: apáé és anyáé, úgy Isten gyermekeként mi is válaszolhatjuk: mennyei Atyánké vagyunk. Ő pedig megjelöl minket Szentlelkével: az övéi vagyunk, hozzátartozunk, szeret minket.

Maglódon az elmúlt napok pünkösdi forgatagában áldás volt megtapasztalni Isten közösséget megújító, megtartó szeretetét, azt hogy övéi vagyunk, és hogy Szentlelke valóban köztünk marad.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!