Lelkészcsere Csőváron

Lelkészcsere Csőváron

Share this content.

Szöveg: Csővári Eangélikus Egyházközség, fotó: Nemecz Pálné
Csővár – A Csővári Evangélikus Egyházközség és a Csővári Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében 2019. június 9-én, pünkösdhétfőn tartották immár 8. alkalommal a kétnyelvű szlovák-magyar istentiszteletet. Az ipolysági Marta Pohankova nyugdíjas lelkésznő hirdette Isten igéjét ApCsel 2,37 alapján: „Mit tegyünk atyámfiai, férfiak?”.

A hagyományosan pünkösdhétfő délutánján megtartott szlovák-magyar istentiszteletünk különlegessége minden évben az, hogy együtt tanulgatjuk a nyelveken szólást és annak meghallását az őseink nyelvén. Hetven évvel ezelőtt fejeződött be a csehszlovák–magyar lakosságcsere, mely érintette a penci leánygyülekezetünket is, ahonnét több család kiköltözött Csehszlovákiába, de érkeztek új lakók is a faluba, közösségünkbe. Többek között a Dobisz család – Marta Pohankova lelkésznő szülei – is elindultak az új élet reményében.

Különös találkozása volt ez a történelemnek, ahol gyógyulhattak a fájó sebek, megélhettük a testvéri közösséget. Márta először prédikált a csővári templomban, ott, ahová konfirmációi órára jártak a szülei, nagyszülei. Visszatért oda, ahonnét eljöttek vagy el kellett jönniük. De most Isten gyógyító és békességet teremtő igéje köré gyülekezhettünk s átélhettük azt, hogy sok minden változhat, de az Úr Igéje örök.

Az istentisztelet liturgiájában szolgált Czöndör István a gyülekezet lelkésze, valamint a csővári gyülekezet énekkara Mangó Ildikó kántor vezetésével. Az ünnepség végén Rászoska Jánosné a Csővári Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke szlovákul, valamint Korenné Turán Gyöngyi, a Csővári Evangélikus Egyházközség felügyelője magyarul köszönetet mondtak a Bethlen Gábor Alapkezelőnek a támogatásért és köszöntötték a megjelenteket. Többek között Mekis Ádámot, az Észak-Pest Megyei Evangélikus Egyházmegye esperesét; Marta Pohankova lelkésznőt; Srna Zoltánt, a Százdi Evangélikus Egyházközség felügyelőjét és Százd község polgármesterét és feleségét; Nemecz Pálnét, Csővár Község polgármesterét, valamint Alt Gyulát, a Váci Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnökét.

Az istentisztelet után az önkormányzat dísztermében szeretetvendégséggel folytatódott a közös ünnep.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!