Pulszkyak nyomában – Evangélikus múzeumi vezető új szerepkörben

Pulszkyak nyomában – Evangélikus múzeumi vezető új szerepkörben

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Stifner-Kőháti Dorottya. Fotó: Csudai Sándor / WLB
Több evangélikus vonatkozásról is tudósíthatunk a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület legutóbbi közgyűlésének krónikáját összegezve. A Petőfi Irodalmi Múzeumban április 26-án tartott tisztújító rendezvényen dr. Harmati Béla László művészettörténészt, az Evangélikus Országos Múzeum vezetőjét beválasztották az egyesület választmányi tagjai közé. Az új feladatról és felelősségről beszélgetve a további „lutheránus szálakra” is fény derül interjúnkban.

– Mit kell tudnunk a Pulszky Társaságról?

– A társaság a legnagyobb taglétszámú – mintegy nyolcszáz fős – szakmai közhasznú civil szervezet hazánkban. Nem intézményi, hanem egyéni tagság alapján szerveződik, célja a hazai múzeumok ös ­ szefogása, a gyűjtemények munkájának előrelendítése, társadalmi elismertségük megőrzése és emelése. A társaság e célok érvényesítése érdekében díjakat is alapított. Egyrészt kollégákat jutalmaz, másrészt kiadja az Év Múzeuma díjat is, utóbbira pályázni lehet. Ebben a legrégebbi és legrangosabb magyar szakmai elismerésben 2018-ban az Evangélikus Országos Múzeum is részesült: különdíjat kaptunk. Ezzel a bírálóbizottság nemcsak a múzeum új kiállítását, hanem szakmai programját is elismerte. Akkor ezzel felzárkóztunk a nagy múzeumok sorába, egyenlő rangú múzeumként ismernek el, kíváncsiak a véleményünkre.

– Jelentős szavazati aránnyal választották be, ez a bizalom jele. Milyen feladatok várnak önre új tisztségében?

– Meglepődtem, hogy jelölést kaptam, de természetesen örültem, hogy ismerik a munkásságomat, illetve az evangélikus múzeum eredményeit. A múzeumi egyesület 1991-es megalakulása óta nemhogy evangélikus, de semmilyen egyházi múzeumi vezető nem volt még választmányi tag. Az, hogy a tagság huszonegy tagú választmányába a jelen lévő százegy fő mintegy felének a szavazatát elnyertem, nagy megtiszteltetés. Meggyőződésem, hogy ez nemcsak nekem, hanem az egész evangélikus egyháznak és az országos múzeumnak is szól. Választmányi tagként egyrészt megismerhetem a magyar múzeumi élet legbelsőbb mozzanatait, részt vehetek pályázatok elbírálásában, múzeumokat érintő törvények véleményezésében, másrészt képviselhetem az összes egyházi múzeum – nem csak evangélikus –, köztük természetesen a mi gyűjteményünk sajátos szempontjait.

– Mennyiben különleges az Evangélikus Országos Múzeum helyzete?

– Intézményünk az egyetlen állami besorolású múzeumként van jelen az összes többi magyarországi egyházi múzeum között. [Az EOM a „tematikus múzeum” besorolást kapta meg; ez azzal jár, hogy az intézménynek különböző, jogszabályban előírt feltételeknek kell megfelelnie a nyitvatartás, az alkalmazottak és a munkavégzés minőségének tekintetében is. – A szerk.] Vállaltuk ezt a komoly szakmai felelősséggel járó munkát. Képviselni tudjuk a kisebb egyházi múzeumokat is, és azt a megközelítést adjuk, amellyel nem találkoznak a világi múzeumok. Sokat várok attól, hogy ezt a szempontot itt képviseljük.

– Tud esetleg más evangélikusról is a választmányi tagok között?

– Igen, Havasi Bálint is egyházunk tagja, ő a Balatoni Múzeum igazgatója és nem mellesleg keszthelyi presbiter.

– Egy másik, evangélikus vonatkozású hír is egy díjjal kapcsolatos…

– A Pulszky Ferenc-díjat idén dr. Szoleczky Emese evangélikus történész, muzeológus, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumának osztályvezető-helyettese vehette át négy évtizedes kiemelkedő munkájáért. Mindig is fontosnak tartottuk, hogy névadóink, Pulszky Ferenc és Pulszky Károly nyomdokaink járjunk. Öröm, ha ezt a munkát a szakma elismeréssel fogadja. A társaság egyébként nem véletlenül vette fel az ő nevüket.

– Akik szintén evangélikusok voltak.

– Így van! Pulszky Ferenc politikus, régész és műgyűjtő, az Akadémia tagja, a Nemzeti Múzeum igazgatója 1869-től huszonöt éven át. Fia, Károly művészettörténész, szintén az Akadémia levelező tagja, az Országos Képtár megalapítója, első igazgatója volt. Hatalmas munkát végeztek korukban a magyar múzeumügyért, s kései utódaikként mi is szeretnénk méltón képviselni gyűjteményünket a múzeumi életben.

– Közeledik Szent Iván éje, a múzeumok ünnepi éjszakája. Elárulja, mivel készülnek idén?

Az élet sója című időszaki kiállításunkra koncentrálunk majd; Forgách András ceruzarajzai Nádas Péter azonos című regényéhez készültek. Elöljáróban annyit elárulhatok, hogy a só és a show hasonló hangzására építünk. Lesznek, ahogy látogatóink megszokhatták, gyermek- és felnőttprogramok, borkóstoló, és egy most még meglepetésnek szánt kulturális rendezvénnyel is készülünk.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 84. évfolyam, 21–22. számában jelent meg 2019. június 2-án.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!