Micsoda bizalom – Háttérinformációk az első napról

Micsoda bizalom – Háttérinformációk az első napról

Share this content.

Forrás: Kirchentag.de, összefoglaló szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Dortmund – Kezdetét vette a Németországi Protestáns Egyházi Napok rendezvénye, a Kirchentag Dortmundban. Az első nap legfontosabb eseményei a nyitóistentiszteletek, a sajtótájékoztató, és a találkozások estje voltak.

Beszédes számok

Mint mindig, az idei Kirchentagot is hivatalos sajtótájékoztatóval nyitották meg a szervezők. A zöld a reménység és a bizalom színe, ez uralja majd az idei Németországi Protestáns Egyházi Napokat Dortmundban. Hans Leyendecker elnök és Julia Helmke főtitkár, valamint Annette Kurschus egyházvezető köszöntése és bevezető gondolatai után a számok uralták a beszámolót.

A mintegy 2.400 rendezvényre a rendezők a hivatalos adatok szerint 118.000 résztvevőt várnak. Összesen 80.000 látogató vásárolt ötnapos jegyet, 38.000 embert pedig a Rajnavidékről és Vesztfáliából várnak. A résztvevők több mint a hetven százaléka vonattal vagy busszal fog érkezni, 23 százalék viszont autóval jön Dortmundba. 2.650 vendég mintegy hetven országból érkezik, így válik nemzetközi szintűvé a Kirchentag.

A Kirchentag elnöke, Hans Leyendecker a számokhoz hozzátette, hogy bár valóban csökkent az elmúlt évekhez képest a résztvevők száma, de pont ebben az időszakban számos tartományban, így Bajorországban vagy Baden-Württembergben épp pünkösdi szünet van, amelyet a családok igyekeznek üdüléssel tölteni, valamint Berlinben és Brandenburgban már a nyári szünetnek örülhetnek a fiatalok. Julia Heimke, a Kirchentag főtitkára ehhez hozzátette, hogy meg fogják vizsgálni az érdeklődés okait, lehetséges, hogy már nem nagyon van meg az emberekben az az igény, hogy egy ötnapos nagyrendezvényen részt vegyenek, de az is lehet, hogy ezúttal Dortmund nem volt annyira izgalmas helyszín, a Ruhr-vidékről alkotott hamis elképzelések miatt.

Logisztikai kihívás volt az összesen 260 nagy és kisebb sátor felállítása, a majdnem 12.000 bútor és 25.000 papírülőke rendelkezésre bocsátása és természetesen a segítők, valamint a résztvevők ellátása. A közösségi szállásokon 84.000 zsemlére és 168.000 szelet kenyérre lesz szükség, és a vaj mellé 600 só- és borstartót is be kellett szerezni a szállásokra, a segítők asztalára.
A Kirchentag összesen 20 millió eurósköltségvetésű, amelyhez Észak-Rajna-Vesztfália 3,5 millió euróval járult hozzá, valamint egy milliót a projektek és 2,8 milliót pedig Dortmund város adtak hozzá. Vesztfália tartományi egyháza 5,6 millió eurót adott, a szponzorációból további 5,5 millió bevétel származott.

Dortmund látnivalóival ebben a videóban ismerkedhetünk meg.

Belélegezni Isten leheletét – Istentiszteletek

Istenben bízni és ebből reményt meríteni, amely változást tesz lehetővé, minden emberi értelmet meghazudtolva – ez volt a lényege a dortmundi belvárosban megrendezésre került könnyített nyelvű istentiszteletnek. „Ha bízol Istenben, akkor kapcsolódsz az Örökkévalóhoz. Belélegzed Isten leheletét” – mondta dr. Elfriede Dörr, a Romániai Evangélikus Egyház ökumenikus és továbbképzési referense. A könnyített nyelvű istentiszteletet azoknak az embereknek ajánlják, akik tanulási nehézségekkel küzdenek, vagy nem beszélnek vagy olvasnak olyan jól németül, eselteg demenciában szenvednek. Ezen az istentiszteleten ökumenikus távlatok is megnyíltak, nem voltak szakszavak, idegenszavak, hosszú mondatok sem. Két kulcsszó hangzott el különböző megvilágításokban: a bizalom és a reménység. Három példát ismerhettek meg a közösség tagjai: egy pszichikailag beteg düsseldorfi emberét, aki a bizalom növényhez való hasonlításával a növekedésről szólt, valamint egy havannai asszonyét, aki országai embereinek egy jobb világról szóló álmáról beszélt. Megrázó volt egy szíriai menekült beszámolója háborús élményeiről és arról, hogyan merített a zenéből reményt. Végezetül dr. Andreas Barner köszöntötte a Kirchentag elnöksége nevében a résztvevőket.

További két helyszínen voltakmég istentiszteletek: A központi megnyitón dr. h.c. Annette Kurschus, a vendéglátó Vesztfáliai Protestáns Egyház püspöke hirdetett igét, a családos istentiszteleten pedig az offenbachi lelkésznő, Henriette Crüwell prédikált.

A találkozások estjén egy punk rock zenekar is játszott.

Bár nem jár templomba, mégis hip hop zenét játszott a Kirchentagon MC Schlakks.

A találkozások estje után esti áldással mehettek haza a résztvevők.

Címkék: Kirchentag -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!