Sokszínű programkavalkáddal kezdődött a Kirchentag

Sokszínű programkavalkáddal kezdődött a Kirchentag

Share this content.

Szöveg és fotó: Cselovszkyné Tarr Klára, fotó: kirchentag.de
Dortmund – Sokszínű programkavalkáddal kezdődött a 37. Német Protestáns Egyházi Napok, közismert nevén a Kirchentag.

17 órakor indult a zenei ráhangolódás, amelyet a három belvárosi helyszínen tartott nyitó istentisztelet követett. A központi megnyitón dr. h.c. Annette Kurschus, a vendéglátó Vesztfáliai Protestáns Egyház püspöke hirdetett igét, a másik, úgynevezett „könnyen érthető nyelven” tartott istentiszteleten az egyházunkkal is jó kapcsolatot ápoló erdélyi szász evangélikus, dr. Elfriede Dörr volt az igehirdető, a családos istentiszteletet pedig az offenbachi lelkésznő, Henriette Crüwell tartotta egyik diákja segítségével.

Egyházunk képviselői az első két istentiszteleten vettek részt: dr. Fabiny Tamás, a Vesztfáliai Protestáns Egyház meghívására vendégeskedik Dortmundban, az országos iroda pedig egy tízfős delegációval képviselteti magát, az Ökumenikus és Külügyi Osztály, a Gyülekezeti és Missziói Osztály, valamint a Luther Kiadó kiküldöttei részvételével.

„Micsoda bizalom” (2Kir 18,19) – így szól az idei német egyházi napok mottója, ahogyan olvasóink arról már a korábbi cikkeinkből is értesülhettek, és amely igére épült a nyitó istentisztelet is. A bibliai Ezékiás királynak üzenetet küldött Asszíria nagy hatalmú királya, hogy hódoljon be neki. Ezékiás azonban nem adja fel, ellenáll, és imádkozik Istenhez segítségért, mely nem is marad el. Bízott Istenben. Ez a bizalom erősítette meg, ahogy sokunkat is nehézség esetén. Mert mi is történik, amikor bizakodunk? – kérdezte az erdélyi szász igehirdető. Már nem érezzük egyedül magunkat. Ezékiás király is bár félt, mégsem tért ki a veszély elől, nem adta fel. Mert a félelem ellentéte nem a bátorság. Hanem a bizalom. 

Az istentisztelet után közvetlenül elkezdődött a találkozások estéje, amelyre nagyon sok gyülekezet, egyházi és egyházközeli szervezet standokkal készült: ételt-italt árusítottak, és bemutatkoztak. 

Ugyanebben az időszakban mintegy egyórás köszöntőprogramot szervezett a külföldi vendégek számára a Kirchentag Nemzetközi Bizottsága, amelynek e sorok írója is tagja. A bizottság tagjainak elsősorban a résztvevők hívogatásában van szerepe, de a Kirchentag programjának alakításában is igyekszik részt venni adott keretek között. Az egyórás üdvözlőprogram során Dortmund főpolgármester asszonya, Birgit Jörder köszöntötte az egybegyűlteket, kiemelve, hogy mintegy négyezer külföldi vesz részt alkalomról alkalomra az egyházi napokon, ezzel is emelve a hírnevét ennek az elsősorban német egyházi eseménynek. A köszöntő után Sören Lenz, a bizottság egyik elnöke vezetésével bizalomjátékot mutattak be a színpadon: az egyik résztvevő csukott szemmel rádőlt hat férfi és nő összekulcsolt kezeire. Ez a mozzanat is a bizalmat szimbolizálta, amelyre oly nagy szükségünk van az életben. Erről a bizalomról szól az idei Kirchentag, ez határoz meg mindnyájunkat Istenhez és egymáshoz való viszonyunkban. Ebből szeretnénk mi is meríteni és továbbadni. 

Címkék: Kirchentag -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!