Érdekességek Dortmundból

Érdekességek Dortmundból

Share this content.

Forrás: kirchentag.de, szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Dortmund – A Kirchentag második napján a németeket érintő nagy kihívások is előtérbe kerültek. A menekültkérdés mellett a fenntartható fejlődés és a digitalizálás is központi téma volt.

Nyitott kikötő

Leoluca Orlando a Kirchentag kiemelt vendége, akit a maffia elleni sikeres tevékenysége tett világhírűvé. A férfi a maffia halállistáján is rajta volt, mégis sikerült megtörnie a hatalmukat, és tevékenységének köszönhetően ma már Palermo Olaszország egyik legbiztonságosabb városának számít. A 71 éves főpolgármestert jelenleg a menekültkérdés foglalkoztatja és az, hogyan tud minél több olyan embert megmenteni a tengerből, aki kilátástalanságában ezt az utat választja a szebb reményű Európa felé. A jogászt és politikust nagy örömmel fogadták az idei Kirchentagon a Westfalenhalléban tartott előadásán, ahol többek között arról beszélt, mekkora gyalázat az, ami jelenleg a Földközi-tengeren történik. „Ha a kormánynak megengedjük, hogy ne vegye figyelembe az embereknek védelemhez és élethez való jogát, csak azért, mert másik kontintensről jönnek, akkor önkényeskedők leszünk. Ez pedig egy napon ellenük fordulhat.” Az „Ember vagyok” című projekttel ezért Palermo városa megpróbál ezzel szemben tenni. „Nem akarunk félni az idegenektől, és nem tekintünk rájuk veszélyként. Aki félelmet és gyűlületet vet, az erőszakot arat”  mondta Orlando, aki a német Willkommenskulturt méltatta és tette Európa követendő példájává.

Leoluca Orlando-val a Kirchentag.de készített interjút, amit németül itt olvashatnak.

Kár lenne kidobni

Újabb rekordot értek el a szemét terén Németországban, ugyanis 2018-ban 13 millió tonna élelemiszer a kukában végezte. Ennek értéke mintegy 6 milliárd eurót tesz ki. A Németországi Protestáns Egyházi Napokon azonban mindig igyekeznek tenni ez ellen. A Kirchentagokon immáron 32 éve, így Dortmundban is van egy étterem, az úgynevezett Üveg Étterem, ahol üvegből készült kukák vannak és porcelán tányérokon szolgálnak fel. A látogató betekinthet a konyhába is, ahol megnézheti, hogyan készítik a tányérjára kerülő fogásokat. A szakácsok nagy gondot fordítanak arra, hogy minél kevesebb szemét keletkezzen, ellenben több étel kerüljön a tényárra. A cél a fenntarthatóság, és az, hogy a környéken termő, bio- és szezonális termékeket dolgozzák fel.

Videó a cheffel.

Escape Room Workshop

A Kirchentag workshopházában különleges színjátékon is részt lehet venni: elveszik a mobiltelefonokat, tizenegy résztvevőt beöltöztetnek fehét védőköpenybe, a csoport többi tagját pedig elválasztják tőlük. A csoport így megfigyelőkre és bezártakra oszlik. A kisebbik, bezárt csoport tagjainak az a feladatuk, hogy kiszabaduljanak egy szabaduló szobából.

A digitalizáció és mesterséges intelligencia című sorozat résztvevői egy alternatív realitásba kerülnek. Egy rendszer kontrollálja őket, állandó megfigyelés alatt tartva őket, és hogy ebből a borzalomból elszabadulhassanak közös munkára, jó kommunikációra van szükség és egy csomó rejtvényt kell megfejteniük. A játék célja az is, hogy a General Solutions nevű céget legyőzzék és megsemmisítsék. A workshop második részében pedig megbeszélik, kiértékelik, analizálják a történteket, átélteket, tanultakat. A megoldáscentrikus munka sok kihívást kínál, és az emberek érdekes beszélgetéseket is folytathatnak egymással.

VIDEÓ.

 

Címkék: Kirchentag -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!