Indiai evangélikus küldöttség járt Erdélyben

Indiai evangélikus küldöttség járt Erdélyben

Share this content.

Forrás: evangelikus.net, Ambrus Melinda, Brassói Lapok
Kolozsvár – Brassó – 2019. június 13–17. között az indiai egyház képviselői látogatták meg a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyházat. Csütörtökön Kolozsvárra érkeztek, pénteken a Püspöki Hivatal és a Protestáns Teológiai Intézet meglátogatása után Segesvárt érintve Brassóba utaztak. Vasárnap a két püspök a brassói és a türkösi egyházközségekben hirdette az igét.

Képriport a látogatásról az Evangélikus.net oldalán.

Godwin Nag, az indiai Assam Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke és Asish Kumar Pal, az indiai Jeypore Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke az első egyházi elöljárók, akik a Föld hetedik legnagyobb és második legnépesebb országából érkezve hivatalos látogatást tettek Romániába.

Mátéfy Ciprian, az Észak-Németországi Lutheránus Egyház indiai kapcsolatokért felelős lelkészének vezetésével Adorjáni Dezső Zoltán püspök meghívására érkeztek Erdélybe.

Az indiai püspökök elmesélték, hogy sokat járnak Németországba, ezúttal egy püspökszentelésre mentek. Pár hónappal ezelőtt megismerkedtek a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspökével, elbeszélgettek, de rövid volt az idő, ezért megegyeztek, hogy jó volna ismét találkozni, ezúttal Erdélyben. Így kerültek Romániába.

„Nagyon jól érzik magukat a püspök urak, az az érzésem, és nagyon tetszik nekik ez a kis egyházi tapasztalatcsere. Kolozsvárról jöttünk, Hétfalut és Brassót is bejártuk. Náluk is vannak városi és falusi gyülekezetek. Nagyon érdekes számukra látni, hogy milyen nálunk az egyház felépítés, milyen témákkal foglalkozunk, mi az, ami számunkra és mi az, ami számukra fontos” – mondta Mátéfy Ciprian, aki többszöri indiai látogatásából kiindulva elmagyarázta, hogy az Indiai Evangélikus-Lutheránus Egyház nagyon sokszínű: „Tulajdonképpen nemcsak egy evangélikus egyház van, hanem körülbelül 13. Mintha minden megyében lenne egy külön egyház. Van egy északi és egy déli beosztás, Dél-Indiában sokkal több a keresztyén, Kelet-Északon, ahonnan a két püspök úr jön, ott kicsit kevesebb, ott inkább kisebbségben vannak. Ez az érdekes, hogy mi is itt kisebbségben vagyunk, akárcsak ők ott. Érdekes a tapasztalatcsere, hogy melyikünk hogyan éli meg a keresztyén hitét kisebbségben, melyek a kihívások, és hogyan tudjuk kezelni azokat.”

Godwin Nag püspök elmondta: „Indiában is a keresztények között több felekezet van, sok a katolikus, vannak evangélikusok, szabadkeresztyének, pünkösdisták, tehát a kereszténység is eléggé színes. Az összlakosság 3,5%-a keresztény, amiből kb. 2,3% lutheránus, de ez mintegy 5 millió embert jelent.” Mátéfy Ciprian hozzátette, hogy „az egyes lutheránus egyházak mellett van egy közös egyházi szervezetük, próbálnak bizonyos témákban együtt dolgozni, mert kisebbségként össze kell fogniuk, hogy közösen léphessenek fel a katolikusokkal szembeni, de keresztényekként egyáltalán a hindu többséggel szembeni érdekérvényesítés terén”.

A cikk a továbbiakban itt folytatódik.

Címkék: India - Erdély - evangélikus -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!