Vendég a standunknál: Norbert Denecke

Vendég a standunknál: Norbert Denecke

Share this content.

Szöveg és videó: Németh Kitti
Dortmund – A Magyarországi Evangélikus Egyház dortmundi Kirchentagon felállított standjának egyik vendége volt Norbert Denecke egyházfőtanácsos, a Lutheránus Világszövetség (LVSZ / LVB-DNK) német nemzeti bizottságának ügyvezetője, akit Cselovszkyné dr. Tarr Klára ökumenikus és külügyi osztályvezető kérdezett.

Cselovszkyné Tarr Klára először a Kirchentag mottójáról kérdezte őt, amely így hangzik: „Micsoda bizalom”. Norbert Denecke elmondta, nagyon örül, hogy a 2019-es Kirchentagnak ez lett a mottója, hiszen a keresztyénség és a reformáció legfontosabb üzenete is ebben, a hitben és a bizalomban rejlik. Az ügyvezető régóta vendége már a Kirchentagoknak, és most sem csalódott a programok sokrétűségében, a találkozásokat és a találkozások, kapcsolatteremtés lehetőségét emelte ki a programok forgatagából.

Cselovszkyné dr. Tarr Klára arról is kérdezte őt, milyen kapcsolata van az LVSZ-nek a Magyarországi Evangélikus Egyházzal, mire Norbert Denecke elmondta, a testvérkapcsolat a legfontosabb, amit kiemelne, hiszen az együtt munkálkodás és a közösség megélése az, aminek a legnagyobb jelentősége van egyházak és szervezetek között. Az LVSZ több ízben, és már nagyon régóta ápol jó kapcsolatot egyházunkkal, és több projektünket támogatják. Ilyen volt a 2016-os Közép-Európai Keresztyén Találkozó is Budapesten.

A következő ilyen 2020-ban kerül megrendezésre Grazban, amelyről az egyházfőtanácsos elmondta, a legfontosabb, hogy az egyházak találkozzanak, közösen gondolkodjanak és együtt dolgozzanak, hiszen így alakítható ki az a bizonyos igazi testvérkapcsolat közöttünk, másként elszigetelt kis provinciákként élnénk a világban.

Denecke megemlítette még a következő, 2023-ban megrendezésre kerülő LVSZ nagygyűlést is, amelyet Lengyelországban, Krakkóban rendeznek meg, és nagy eredménynek és igen fontosnak tartja, hogy mindezt Közép-Kelet Európában tarthatják majd.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!