Jézus csapata – Megkezdődött a NYEPA

Jézus csapata – Megkezdődött a NYEPA

Share this content.

Szöveg: Kecskeméti Zsuzsanna, fotó: Magyari Márton
Nyíregyháza – 2019. július 1–4. között Nyíregyházán tartja a Nyári Evangélikus Pedagógus Akadémiát a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájának Nevelési és Oktatási Osztálya és az Evangélikus Pedagógiai Intézet.

A rendezvénysorozat, mintegy 300, az ország különböző városaiból érkező evangélikus fenntartású intézményben dolgozó pedagógus részvételével zajlik. Az eseményen egyházi és szakmai alkalmak mellett, a vendégek megismerkednek Nyíregyházával és a sóstói látványosságokkal, valamint látogatást tesznek a megye néhány kiemelkedő látványosságához: Tákos, Csaroda, Beregdaróc, Tiszadob, Nagyar, Kölcse, Nyírbátor, a bokortanyák vidéke és a szomszédos Tokaj és Tarcal is szerepel az úti célok között. 

A NYEPA célja, hogy az evangélikus oktatási-nevelési hálózat intézményeiben dolgozó pedagógusok, olyan közös szakmai és szabadidős élményeket éljenek át, amelyek amellett, hogy képzést nyújtanak, erősítik az összetartozás érzését is.

A rendezvény házigazdái a nyíregyházi nevelési oktatási intézmények, a Túróczi Zoltán Evangélikus Óvoda és Magyar-Angol Kéttannyelvű Általános Iskola, a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium és a Luther Márton Kollégium. Varga Márta osztályvezető köszöntőjében kiemelte, hogy az idei év különlegessége pont ez a vendéglátás, hiszen a városban három különböző oktatási intézmény működik, különböző fenntartókkal, így hasonló sokszínű szervezésben, csak Budapesten volt részük. 

A rendezvény a Nyíregyháza 1. helyrajzi számát viselő evangélikus nagytemplomban kezdődött, dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú város polgármestere köszöntőjével. A megyeszékhely történelmét felidéző közöntőben a város első embere örömét fejezte ki, hogy ilyen sok evangélikus pedagógus jár nálunk, hiszen a városháza festményein körbenézve, a város alapításától igen sokáig, tirpák felmenőjű polgármesterek irányították a várost. Ez is eredményezte azt, hogy ez a város soha nem tett különbséget városi és egyházi fenntartású intézmények között, így a stratégiai döntéseknek ugyanúgy részesei az evangélikus intézmények, mint a kitüntetéseknek, amiből idén is kijutott az evangélikusoknak is. A résztvevőknek figyelmébe ajánlotta Nyíregyháza nevezetességeit, a gyönyörű és gyógyító Sóstót és az Európa-szerte híres állatparkot.

A köszöntők sorát folytatta a már korábban idézett Varga Márta osztályvezető asszony, aki csatlakozott a nevezetességek kiemeléséhez, hiszen a program ezek látogatását is biztosítja majd a három nap alatt. Köszöntőjében számokat emelt ki, melyek jókedvre derítették a hallgatóságot. A 48 éves pedagógus átlagéletkor megfelel az országos 47 éves átlagnak, ám jó hír, hogy igen fiatalok is vannak közöttünk, és név szerint köszöntötte az akadémia legfiatalabb résztvevőjét. 

Ezután Kocsissné Sárossy Emőke igazgatónő a házigazdák nevében köszöntötte a megjelenteket, kedves szavakkal invitálva őket a három nap programjára, és név szerint bemutatva az intézményvezetőket, akik egy éven át dolgoztak azon, hogy létrejöjjön ez a rendezvénysorozat.

A köszöntőket követően dr. Fabiny Tamás elnök-püspök áhítata következett, Máté 10,2-től az apostolokról. A NYEPA mint egyfajta csapatépítés jelent meg az áhítatban, a lehető legmagasztosabb módon. Jézus a 12 apostollal úgy dolgozott, mint pedagógus a gyermekekkel, hiszen különböző hátterű embereket vezetett közös munkára, ami a mi dolgunk is. Azt is látjuk azonban, hogy ez a csapatjáték, csapatmunka nem természetes, hiszen nem is lehetne Péter és Pál személyétől jobban különböző két ember egy csapatban. Péter, aki az elsők közül való, akit még evangélikus templomokban is szoktak ábrázolni kulccsal a kezében, és Pál, aki keresztényüldözőből lett tanítvány és karddal a kezében ábrázolják legfőképp, mint római származásút, akit lefejeztek keresztre feszítés helyett. Ez a különbözőség azonban sokszínűség, és jó lenne ha az evangélikus egyházban is így jelenne meg ez a sokszínűség. Ellentétes véleményekkel lehetnek az emberek, hisz mindkettőre szükség van, de ettől még egy csapatban játszanak. „Jó lenne – hangsúlyozta az elnök-püspök – ha a csarodai mosolygó szentekhez hasonlóan mi a mosolygó egyház lehetnénk, akkor is, ha nem értünk mindenben egyet.”

Egymásra vagyunk utalva, mint Péter és Pál és a püspök másik megidézett párosa: a kemény és szókimondó Luther Márton és a „halkan lépő” Melanchthon Fülöp, akik tudták, hogy szükségük van egymásra, kollegális viszonyban kell lenniük, ahogy ma a lelkészeknek és a tanároknak is, hiszen az egyházban mindkettőre szükség van.

Az áhítat végén Sándor Pál filmjére utalva tért vissza az alap igéhez és gondolathoz a püspök: „Jézus nem a bajnokok ligáját szedte össze csapatába, hanem egy nem túl ügyes, ám sokféle emberből álló csapatot. Olyan munkára vezette őket, hogy még 2000 év múltán is róluk beszélünk.” Az áhítat végkicsengése az lett, hogy jó lenne, ha mi is ilyen csapat lehetnénk!

Ezt követően a digitális fejlesztés témakörében hangzottak el előadások:

Horváth Ádám, a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ divízióvezetője „A digitális pedagógia valódi célja” címmel,

Csepeli György az ELTE Társadalomtudományi karának egyetemi tanára „Veszedelmes viszonyok – a 21. század nemzedéki kihívásai” címmel,

Vegera József a Nyíregyházi Egyetem mérnöktanára „Mi és ők: robotok az iskolában” címmel szólt.

A napot a pedagógusok táncházzal és grillezett finomságokkal zárták a Sóstói Múzeumfaluban.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!