Tarisznyatöltés és teremtésvédelem – Evangélikus udvar a Művészetek Völgyében

Tarisznyatöltés és teremtésvédelem – Evangélikus udvar a Művészetek Völgyében

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Kinyik Anita, fotó: Galambos Ádám
Taliándörögd – Az idei Művészetek Völgye mind tematikájában, mind megvalósítási formájában a fenntarthatóság köré épül. Ebbe a környezettudatos irányzatba kapcsolódott be idén harmadszorra a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájának több osztálya, fő szervezőként a Gyülekezeti és Missziói Osztály. A Tarisznya evangélikus udvar életre hívóit, Németh Zoltán osztályvezetőt és Szeli Noémi programkoordinátort kérdeztük a július 19–28. között zajló fesztivál evangélikus programjairól.

A Taliándörögdön helyet kapó udvar neve szimbólum. Megidézi egyrészt az egykori koldusdiák Luther Márton koldustarisznyáját, amelybe alamizsnát gyűjtött, másrészt a már „révbe ért” reformátor krisztusi életfelfogását és a mondatot, mellyel földi tevékenységét befejezte: „Koldusok vagyunk, ez az igazság.”

A völgybéli tarisznyába sok minden belefér, és sok minden megfér benne egymás mellett. Németh Zoltán szavaival élve a „tarisznyaszellemiség” sajátja egy olyanfajta nyitottság, amely a Művészetek Völgyének egyedi szellemiségébe, hangulatába, értékvilágába a maga sajátos, hol láthatóan, hol „láthatatlanul” evangélikus tartalmaival nagyon jól illeszkedik. És az előző két év tapasztalatai szerint igazi völgylakó-hívogató.

Idén a szimbólum testet is ölthet: az osztály új munkatársa, a teremtésvédelemért felelős koordinátor, Koltai Zsuzsanna ugyanis a KÉsZművelő programok keretében újrahasznosított pólókból vezényli majd a tarisznyakészítést. Az „ökotáskába” ki-ki a maga benső igényeinek megfelelően pakolhat útravalót, kincseket, emlékeket, és szelektálhat is belőlük. Hogy minél több tarisznya készülhessen, az osztályon örömmel veszik a már kiszolgált pólókat, de gyűjtik a söröskupakokat is, azokból ugyanis fülbevaló lesz majd. Szintén a teremtésvédelemért felelős munkatárs kapcsolta össze az evangélikus udvart a Ne pazarolj! nevet viselő családi-baráti „zero waste” – azaz nulla hulladék – vállalkozással, amely mind csomagolásmentes termékekkel, mind praktikus tanácsokkal ellátja majd a Tarisznya udvarba térőket.

Több olyan játékot visznek a szervezők, amelyek a korábbi években már beváltak, és sok valódi találkozásnak kínáltak teret. A kisebb gyerekeknek lesz „játszhatóan evangélikus” sarok, a nagyobbak mindenféle interaktív, készségfejlesztő foglalkozáson, logikai és társasjátékon keresztül tapasztalhatják meg a játék és a közösség áldásait. Az Evangélikus Pedagógiai Intézet jóvoltából pedig megismerkedhetnek az érdeklődők azzal is, mit jelent az, hogy a „játék áldás!”.

Idén is végig lehet járni a templomudvarban felállított életút labirintust, amely az ember életszakaszainak kérdéseit segíti megismerni, átgondolni. (Az életút labirintussal kapcsolatos korábbi cikkünk az alkotóval, Balogh Éva evangélikus lelkésszel.)

A vállalkozó szelleműek az országos iroda külügyi osztályának jóvoltából újra kipróbálhatják magukat a szabadulóművészetben is: a nagy népszerűségnek örvendő szabadulószobák mintájára a reformáció indulásának ötszázadik évfordulójára ugyanis elkészítettek egy Luther korába visszarepítő szabadulós játékot is; ennek csoportos (négy-hat fős) kipróbálásához előzetes regisztráció szükséges. Újra tanulságos élményt kínál a Láthatatlan Színház és a Szociopoly. Ez utóbbi olyan „érzékenyítő”, interaktív színházi társasjáték, amelyben a játékosok egy hátrányos helyzetű embertársuk szerepébe és lehetőségeibe élhetik bele magukat, különböző döntéshelyzetekben megtapasztalva ennek a számukra ismeretlen élethelyzetnek a nehézségeit.

Amit a tarisznyások idén először visznek a völgybe, az egyrészt a Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozón is nagy sikert aratott, Szólj be a papnak! című ökumenikus hátterű vitaest, másrészt a keresők és a kételkedők istentiszteletéről, a Tamás-miséről átvett #instantáldás. Amint a szervezők elmondták, az egyháztól távoli völgylakók sem tesznek fel provokatív kérdéseket a rövidnadrágos egyházfiaknak; ha lehetőséget kapnak arra, hogy egyéni kérdéseiket artikulálják, akkor ezt komolyan veszik, és tisztelettel teszik. Az #instantáldás nagyon személyes műfaj, mindenki egyénileg kérhet a saját életére, aktuális élethelyzetére áldást.

Még egy új lelki program is helyet kap a tarisznyakínálatban, nevezetesen egy „evangélikus” zarándokút. A résztvevők Kapolcs és Taliándörögd között egy nyolc kilométer hosszú útszakaszon haladhatnak végig, ha elég bátrak, és beszerzik hozzá a Tarisznya udvarban vagy a völgy információs pultjainál a térképpel ellátott zarándokútlevelüket.

A fórumbeszélgetések nagyon aktuális, kortárs és bizonyára sokakat megszólító témáit két moderátor, Laborczi Dóra teológus, újságíró és Seben Glória lelkész állították össze. Szakértő vendégek meghívásával a gyermeknevelés, az intimitás, a generációs problémák és az egyéni (környezettudatos) felelősségvállalás kérdésköréről értekeznek majd – keresztény szemszögből. A témák kitalálásakor hívószó volt a szabadság, illetve az áldás, ezeknek is a hétköznapokban való megtapasztalása, megélése.

A szervezők meleg szavakkal köszönték meg a völgyi tíz napban végig támogató jelenlétet vagy olykor épp frissen sült süteményeket tálcán nyújtó taliándörögdi evangélikus gyülekezet vendégszeretetét. Németh Zoltán indirekt missziónak nevezte az evangélikus csapat taliándörögdi működését, amely kockázatot is magában rejtő kísérletnek indult három évvel ezelőtt, és a komfortzónájukból való kilépésre ösztönözte a benne tevékenykedőket. Mostanra azonban beigazolódott, hogy ez az attitűd igen rokonszenves még az egyházakról fenntartásokkal gondolkodó völgylakóknak is.

Arra a kérdésre, hogy milyen mértékben diktálnak a külvilág, azaz a völgybe érkezők igényei az evangélikus szervezőknek, Szeli Noémi projektmenedzseri szempontból azt válaszolta: a megrendelő igényeit figyelembe kell venni, ugyanakkor ezeket az igényeket bátran lehet a saját képünkre szabni, és ez az osztályon belüli „ötletelő”, reflektív munka a fesztiválszervezés egyik legizgalmasabb része. Németh Zoltán határozottan kijelentette, hogy ahol megvan az identitás, a benső bizonyosság, ott van csak igazán tere a mindenféle „határátlépéseknek” és a valódi, egymást gazdagító találkozásoknak.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 84. évfolyam, 23–24. számában jelent meg 2019. június 16-án.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!