Egyre súlyosabb a keresztények helyzete Burkina Fasóban

Egyre súlyosabb a keresztények helyzete Burkina Fasóban

Share this content.

Forrás: Magyar Kurír
A Vatican News az elmúlt napokban interjút készített a nyugat-afrikai ország fővárosában, Ouagadougouban szolgáló olasz misszionáriussal, miután Burkina Faso északi részén dzsihadisták meggyilkoltak négy katolikus világi hívőt. Az atya biztonsági okokból névtelensége megtartását kérte.

Az olasz misszionárius az interjúban elmondta, hogy Burkina Fasóban 2015-től egyre feszültebb a helyzet. Az utóbbi hónapokban különösen fokozódott az erőszak, és ennek következtében nő a félelem a lakosság körében.

A legutóbbi terrortámadás Bani településen történt. A Fides missziós hírügynökség jelentése szerint a dzsihadisták, miután kényszerítették a falu lakóit, hogy térjenek vissza otthonukba, házról házra jártak, hogy vallási hovatartozásuk szerint azonosítsák őket. Tanúvallomások szerint a szélsőségesek azt akarják, hogy a védelmi és biztonsági erők, valamint a kormány képviselői elhagyják a térséget. Azzal fenyegetik a helyi keresztényeket, hogy ha nem térnek át a muszlim hitre, akkor kivégzik őket.

A nemzetközi média nem adott nagy teret ezeknek a híreknek, holott a határ menti övezetekben a közelmúltban számos erőszakos cselekmény történt, húsvét óta megsokszorozódtak a keresztények elleni támadások, akik a mintegy 20 milliós lakosság 20–25 százalékát teszik ki.

Az elmúlt hetekben meggyilkoltak egy protestáns lelkészt és egy katolikus papot néhány hívővel együtt, valamint két szalézi misszionáriust. A legutolsó áldozat Fernando atya volt, akit május 17-én késeltek halálra Bobo Dioulasso városban, az ország délnyugati részén. Februárban Antonio César atya vált támadás áldozatává a Togo és Burkina Faso közötti határ mentén.

A keresztények elleni támadások valószínűleg egy stratégia részét képezik, amelynek célja a nagyobb láthatóságra való törekedés és annak bebizonyítása, hogy az Al-Kaida vagy az Iszlám Állam csoportjai erőteljesebben vannak jelen a térségben más országokhoz viszonyítva – fejtette ki a misszionárius. Emlékeztetett rá, hogy Ferenc pápa a májusi terrortámadás után Twitter-üzenetben fejezte ki fájdalmát és imáiról biztosította az áldozatok hozzátartozóit, valamint az ország egész keresztény közösségét.

A teljes cikk itt olvasható.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!