A lelkésznő, aki Dopemantól sem fél

A lelkésznő, aki Dopemantól sem fél

Share this content.

Forrás: nlc.hu
Egy lelkészt, egy háromgyerekes édesanyát vajon érdekli a politika? Románné Bolba Mártát, a Józsefvárosi Evangélikus Gyülekezet és a Mandák Ház működtetőjét igen.

Hogyan jut egy háromgyerekes anyuka és lelkész arra a döntésre, hogy kiáll a helyi időközi választáson, illetve megengedi egy forgatócsoportnak, hogy egy éven át belemásszanak élete minden intim pillanatába, majd moziban vetítsék le az eredményt? Ezek voltak a fő kérdéseink, amikor Bolba Mártával találkoztunk, de sokkal többet megtudtunk róla, rendhagyó gyülekezetéről, társadalmi felelősségvállalásról, az emberek szeretetéről és arról, hogy mi valójában az istenhit lényege.

Márta épp szülési szabadságon van harmadik, három hónapos babájával, így a beszélgetést a saját otthonában ejtjük meg. Közben csitítgatja, altatja és eteti az időnként fel-felébredő csecsemőt.

Ajtó Narniába

A Mandák Ház a nyolcadik kerület egyik leghírhedtebb utcájában bújik meg. Régebben rengeteget sétáltam ezen a környéken, és sejtésem sem volt róla, hogy az egyik kapu egy külön kis világot takar. A hangos, koszos, nyüzsgő utcáról mintha Narniába érkezne az ember: egy rendezett, csupa zöld, fügefákkal és virágokkal teli kert fogad. Az udvar közepén álló padokon egyetemisták csevegnek, a sarokban felállított trambulinon egy kissrác ugrál hatalmasakat.

Itt él Márta teljes családjával egy külön lakásban. Körben egyetemisták laknak, hátul van a templom és a közösségi helyiség, a mindennel felszerelt közös konyha, az udvar másik oldalán civil szervezetek, menekültek ügyintézését segítő szolgálat, illetve néhány lakás is, ha valamelyik családnak szüksége lenne rá átmenetileg.

A teljes cikk itt olvasható el.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!