Aktuális társadalmi kihívások közép-európai teológusok szemével

Aktuális társadalmi kihívások közép-európai teológusok szemével

Share this content.

Szöveg: Balogné Vincze Katalin, Dr. Hafenscher Károly, Szűcs Kinga. fotó: SOMEF
Bécs – 2019. július 4–7. között került megrendezésre a Bécsi Egyetem Evangélikus Teológiai Fakultásán a SOMEF, azaz a dél-, kelet-, közép-európai protestáns teológiai fakultások 11. konferenciája.

A kétévente megrendezésre kerülő konferencián idén a bécsi, debreceni, nagyszebeni, komarnói, pápai, prágai és budapesti református és evangélikus hittudományi egyetemeket, egyetemi karokat képviselő oktatók (köztük e sorok írói) vettek részt. A német nyelvű konferencián ki-ki beszámolhatott a szakterületén folytatott legfrissebb kutatásairól, az előadásokat követő hozzászólások és viták pedig megfontolásra érdemes visszajelzést jelentettek a további munkához.

Az együttgondolkodás nyitottságát is jelezte, hogy a protestáns konferencia bevezető előadását Regina Polak katolikus professzor tartotta az egyházak életét aktuálisan alakító globális kihívásokról. Ezt követően tisztújításra került sor, a SOMEF grémiuma a leköszönő elnök, Karl Schwarz professzor helyére a prágai Károly Egyetem tanárát, Peter Morée-t választotta meg, a titkári teendőket a továbbiakban változatlanul Robert Schelander bécsi professzor látja el. 

Péntek este az Osztrák Evangélikus Egyház, a Valláspedagógiai Főiskola és a GEKE (Európai Egyházak Közössége) központjában rendezett fogadásra volt hivatalos a konferenciázók közössége Karl Schiefermair egyházfőtanácsos, és a GEKE jelenlegi főtitkára, Mario Fischer meghívására. A szombaton zárult tudományos konferencia minden résztvevő számára hasznos élményeket, értékes impulzusokat, a kollegiális és testvéri kapcsolat megélésének lehetőségét adta. A szervezőket külön köszönet illeti a gazdag programért és a szíves vendéglátásért.

(Az elhangzott hozzászólásokat a korábbi évekhez hasonlóan szeretnék közreadni a szervezők a konferencia honlapján, a somef.univie.ac.at címen.)

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!