Az egyéntől az Istenig - A közösségen át

Az egyéntől az Istenig - A közösségen át

Share this content.

Szöveg: Slezák Bence, fotó: Benyusovics Dalma, Pászti Noémi, Slezák Bence, Tabányi Pál
Bánk – Idén már hetedik alkalommal gyűltünk össze az Országos Evangélikus Ifjúsági Táborban, Bánkon. Nagyon felemelő érzés volt átélni a sokszínű közösséget, hiszen összesen 86 táborozó érkezett az ország 21 településéről, sőt a Felvidékről is, ezért örömmel mondhatjuk, hogy táborunk nemcsak nevében országos, hanem a gyakorlatban is.

A hétfő esti igei alapvetés után, reggelente Csadó Balázs lelkész tartott áhítatokat, amelyeken bevezette az egyes napok témáit. Ezekben a témákban az áhítatokat követően a csoportos foglalkozások során lehetőségünk nyílt még jobban elmélyedni, megosztva egymással gondolatainkat és érzéseinket.

A délelőtti elmélyülést ebéd, majd naponként eltérő, színes programok követték; sor került a hagyományos vizes vetélkedőnkre, a hatalmas saját építésű vízi csúszdánkra, a Slip 'n' Slide-ra. Az erdő közepén valódi spártai akadálypálya várt a legbátrabbakra, ahol minden eltökélt résztvevő tetőtől talpig sarassá válhatott, meglepően rövid idő alatt. Szerencsére azonban ezeket az alkalmakat strand követte, így mindenki lemoshatta magát a Bánki-tó tisztító vizében.

Az esti áhítatokon a hangos és lelkes énekléseket követően, a napok sorrendje szerint Slezák Bence, Nagy Ádám, Hegedűs Gábor, Rosta Izabella és Sánta József lelkészek és teológusok foglalták össze az addigra kimerült csapatnak a nap során elhangzott igéket és gondolatokat, hogy aztán újult erővel ugorhassunk neki az éppen aktuális esti programnak. Összemértük erőinket az elemlámpás számháború és az éjszakai frizbi során, egy nyugodtabb estén pedig Róka Szabolcs Krisztus Urunkról és Szent Péterről szóló meséjét hallgathattuk.

A táborozók az áhítattartók mellett vezetőként számíthattak Bödecs Mónikára, Pászti Noémire, Tabányi Pálra, Benyusovics Dalmára, Keresztes Zsanettre és Rendi Andrásra is. Valamint végig kitörő lelkesedéssel voltak jelen az étkezések alkalmával a bánki és felsőpetényi gyülekezet tagjai. A záróistentiszteleten Pongárcz Máté lelkész szolgált, a fiatalokból verbuválódott zenekarral karöltve.

Az Isten országa hasonló lehet egy gyerektáborhoz, ahol mindig mindenki megkapja azt, amire szüksége van – legyen ez egy kis szabadidő, ami alatt kipihenhetjük az éjszakai akadályverseny fáradalmait, repeta a reggelire kapott kakaós csigából, vagy valami új, érdekes játék vagy kihívás. Mindenesetre több, régebb óta táborozó gyermek visszajelzése szerint is az utóbbi évek legjobban sikerült táborát tudhatjuk magunk mögött – mind a szórakozás és a pihenés, mind pedig a közös áhítat és éneklés is olyan része ennek a tábornak, ahol minden résztvevő ráeszmélhet: az Isten jelen van, és ő is a közösségünk tagja és formálója!

Az MTVA Evangélikus Magazin című műsora a nyári táborokról szólt. A videó elején az 5. Országos Evangélikus Családos Táborról majd a bánki 7. Országos Evangélikus Ifjúsági Táborról látható összeállítás.

Képgaléria:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!