Püspökkenyér – Családvédelmi akcióterv, nyári lelkigondozás, pihenéssel a kiégés ellen

Püspökkenyér – Családvédelmi akcióterv, nyári lelkigondozás, pihenéssel a kiégés ellen

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu
Az M5 csatorna négyhetente sugározza a Püspökkenyér című műsort, amelyben Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök műsorvezetőként beszélget Kocsis Fülöp hajdúdorogi görögkatolikus érsek-metropolitával és Steinbach József dunántúli református püspökkel. A műsorban általában egy világi és egy egyházi témát járnak körül. A 2019. július 7-i adásban a magyar kormány július 1-jén életbe lépett családvédelmi akciótervéről, annak egyházi vonatkozásairól, valamint az egyes egyházak nyári programjairól (fesztiváljairól, táborairól) és a nyaralók közötti lelkigondozói szolgálatról esett szó.

Püspökkenyér című műsor 2011 ősze óta megszakítás nélkül képernyőn van, a mostani a kilencvenhatodik adás volt, melynek mottója is lehetne Gyökössy Endre református lelkésznek ez a mondata: „Boldogok, akik mentség keresése nélkül tudnak pihenni és aludni, mert mosolyogva ébrednek fel és örömmel indulnak útjukra.” 

Egyházi körökben egyre sűrűbben és szókimondóbban tárgyalják a kiégés kérdését, aminek köszönhetően a szolgálók szabadságolását is kezdik egyre komolyabban venni az egyházi vezetők. A műsor elején a nyári pihenés fontossága mellett Kocsis Fülöp azt is elmondta, hogy vezetőként kötelezi a papokat és a diakónusokat a heti egy szabadnap megtartására. 

„Minden kereszténynek fontos, hogy a pihenésben az Istennel való találkozás is ott legyen” – vallja a görögkatolikus érsek-metropolita, aki maga is szigorúan betartja a heti egy pihenőnapot.

Fabiny Tamás evangélikus püspök hozzátette, hogy sokan mentegetőznek, amiért jól megérdemelt pihenésüket töltik, lelkészek és püspökök egyaránt éreznek lelkiismeret-furdalást emiatt. 

A videó itt érhető el.

Steinbach József református püspök elmondta, egyháza éppen ezért tartja fontosnak a helyettesítő lelkészi státusz fenntartását, melyet kifejezetten azért hoztak létre, hogy a pásztorok ki tudják venni nyári szabadságukat. Az ötletet a többi püspök láthatóan örömmel fogadta. 

Ugyanakkor szó esett a Balaton-parti lelkészek szerepéről is, mely nyáron – a nyaraló híveknek köszönhetően – fontos státuszt jelent, és hatalmas evangelizációs lehetőséggel bír. 

Az adás másik felében a családvédelmi akciótervről és az egyházak szerepéről beszélgettek. Fabiny Tamás elmondta, hogy az egyházak már több mint kétezer éve gyakorolják a családvédelmet, azonban ez az elköteleződés nem mindig találkozott az aktuális politikai érdekekkel.

A teljes cikk itt érhető el.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!