Tíz éve énekelnek

Tíz éve énekelnek

Share this content.

Forrás: Riersch Tamás / http://xvmedia.hu
A Pestújhelyi–Újpalotai Evangélikus Gyülekezet kórusa június 1-én ünnepelte tízéves születésnapját. Az ünnepség nemcsak közös éneklésről, hanem múltidézésről is szólt.

– Tíz évvel ezelőtt 6-7 fővel alakultunk – mesélte Hercselné Kapi Judit kórusvezető. – Néhányunkban felmerült az igény a közös éneklés iránt. Összeálltunk, gyakoroltunk, és 2008 karácsonyán néhány dalt már el is énekeltünk.
A kórusvezető képzett zenész – fuvolaszakon végzett –, és az énektanítást, a kórusvezetést is egyetemi szinten tudja. Arról nem is beszélve, hogy édesanyja már alapított egy kórust a zuglói gyülekezetben, így az ezzel járó munkát is korán megtapasztalhatta.
– Elsődleges feladatunk, hogy minél inkább jelen lehessünk a gyülekezetünk életében. Számunkra mindig nagy esemény az advent és a karácsony, melyekre szép művekkel készülünk. A templomból ritkán mozdulunk ki, de ha hívnak valamilyen egyházmegyei eseményre, akkor természetesen örömmel megyünk – mondta a kórusvezető.
Bár négy alapító tag még ma is rendszeresen énekel, tíz év alatt a kórus is megváltozott. A létszám például több mint a duplájára nőtt. Ma már több fiatal és több nyugdíjas énekel benne.
– A gyülekezet új tagjai gyakran bekapcsolódnak a kórus életébe, mert látják, érzik, milyen jó közösség vagyunk, és ide milyen jó megérkezni – mondta a zenész.
A középkorúak megtartása a legnehezebb feladat, nekik ugyanis a civil élet és a család sok idejüket lefoglalja. A kórusvezetővel is így van ez, hisz az elmúlt három évben maga is kétgyermekes családanyává vált. Szerencsére a közös éneklések ezt nem sínylették meg, a próbák ugyanis csak pár hónapig szüneteltek. Ahogy Szabó B. András lelkész fogalmazott: „a kórus rövid időre gyedre ment”.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!