Nemzetközi szeminárium Strasbourgban

Nemzetközi szeminárium Strasbourgban

Share this content.

Forrás: evangelikus.net, szöveg: Mátyás Attila
A napokban ért véget Strasbourgban az Ökumenikus Központ 53. nemzetközi szemináriuma, amelynek témája a Keresztyén Egyház tanítása és spiritualitása volt. A téma kihívása abban áll, hogy amíg a tanítás sok esetben a felekezeteket egymástól elválasztja, addig a lelkiség gyakran összeköti. A különböző egyházhoz tartozó lelki irányzatok vezetőinek előadásából kitűnt, hogy minden “sikeres” irányvonal olyan hitrejutott személyiségek vezetése alatt működik, akik Istennek szentelve életüket, naponta keresik az Úr közelségét és nagy hangsúlyt fektetnek a Lélek általi vezettetésre.

Ahol csak száraz dogma és megcsontosodott keretek vannak, ott megszűnnek a gyülekezetek és fölöslegessé válnak a templomok. Ahol azonban egyének a Lélek szavára hallgatva igyekeznek élni, ott aktív élet van, ahová szívesen mennek fiatalok is, akár messzi idegen országokból. Spiritualitás nélkül nem lehet Istennek szolgáló életet folytatni. A bennünk megújuló és a szívet is átformáló Lélek képes nemcsak az egyént, hanem az Egyházat és a gyülekezeteket is megújítani. Szent Lélekre van szükségünk. Csak a Lélek szavára hallgatva leszünk képesek arra, hogy gyülekezeteinket új élettel töltsük meg, és a felekezetek közötti különbségeket legyőzve egymással testvéri közösségben szolgáljuk. Martin Schleske hegedűkészítő mester szerint, mi kapcsolók vagyunk; olyan kapcsolók, amelyeken keresztül Isten Szent Lelke árad és munkálkodik ebben a világban.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!