Evangélikus temető a Kopogó felett

Evangélikus temető a Kopogó felett

Share this content.

Forrás: Magyar Hírlap, szöveg: Pálffy Lajos, fotó: Görföl Jenő
Selmecbányán tizenkét temető is várja az utazót, aki a múltban szeretne barangolni. A legrégebbiben nyugszik Krassai Kerpely Antal kohómérnök. Síremlékének gyönyörűen kidolgozott kovácsoltvas kerítése és vaskos gránitoszlopai utalnak életművére, de a bányaváros hajdani erejére, dicsőségére is. Selmecen úgy tartották, a holtak a hegyoldalból figyelhetik, hogyan sáfárkodnak javaikkal.

Az Unesco világörökségei közé tartozó felvidéki Selmecbánya (Banská Štiavnica) maga volt a múlt még a kilencvenes évek elején is, amikor erősen gótikus központjában éjszakánként az utcán patkányok surrantak, az üres, feltört házakban pedig szegény emberek húzták meg magukat. Vajon mit gondolhattak ekkoriban szeretett városukról a két evangélikus temetőben nyugvó akadémiai igazgatók, tanárok, feltalálók, városi tisztviselők, polgármesterek? Mert onnan, a Kopogó feletti domboldalból szépen rá lehet látni a IV. Béla király által még 1238-ban, a tatárjárás előtt alapított városra.

A Kopogó feletti, teraszos elrendezésű evangélikus temetőben jeles emberek társaságában ott nyugszik Krassai Kerpely Antal kohómérnök, aki 1837-ben született az egykori Arad vármegyében, Kürtösön. A középiskolák után vasutasösztöndíjjal került Selmecre, ahol 1858 és 1862 között bányamérnöki képesítést szerzett. Kisebb dél-erdélyi vasgyárak után, 1865-ben a Brassó melletti Ruszkabánya főmérnökének nevezik ki, ezzel párhuzamosan a felvidéki Kisgaram segédigazgatójaként is korszerűsíti a két, egymástól meglehetősen távol lévő, állami kezelésű kohót.

A teljes cikk itt érhető el.

Címkék: Selmecbánya - történelem -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!