Növekvőben a vallásokkal szembeni állami korlátozások – Európában is

Növekvőben a vallásokkal szembeni állami korlátozások – Európában is

Share this content.

Forrás: maszol.ro
Erősödtek a vallásokkal szembeni állami korlátozások 2007 és 2017 között, a társadalmi szembenállás is változott – derült ki egy friss tanulmányból.

2007 és 2017 között a vallási meggyőződésekkel és gyakorlatokkal szembeni kormányzati korlátozások markánsan megnövekedtek világszerte, legyen szó törvényekről vagy fellépésekről. Növekedett ugyanakkor a magánszemélyek, szervezetek vagy csoportok által elkövetett erőszakos megnyilvánulások, zaklatások száma is a vizsgált időszakban – derült ki a Pew Research Center kutatásából.

2007-ben negyven állam esetében mértek magas vagy nagyon magas szintű korlátozást a vallásokkal szemben, ez tíz évvel később 52 állam esetében volt mérhető – amelyek közé tartozik Oroszország, Kína vagy Indonézia is. Az olyan államok száma, ahol társadalmi ellenségeskedéssel szembesülnek vallásos emberek, 39-ről 56-ra nőtt.

A vallások közötti feszültségek aránya 17 százalékkal csökkent a vizsgált tíz év alatt: 2007-ben még 91, 2017-re 57 országban tapasztaltak hasonlót.

Az egyik mód a vallásos szabadság korlátozása törvénykezéseken keresztül, például a működéshez szükséges regisztráció igénylése által, a másik a különböző csoportokkal szembeni kivételezés, például vallásos oktatás támogatása segítségével. A mérések szerint mind az öt régióban – az amerikai kontinenseken, Ázsiában és a Csendes-óceáni térségben, Európában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, a Szubszaharai Afrikában – tetten érhetők ezek a gyakorlatok, globálisan pedig húsz százalékkal erősödtek.

A vallási szabadságot leginkább korlátozó állam Eritrea, amelyet a Maldív-szigetek követ, Mauritánia, Thaiföld és Kína, aztán Szíria, a Comore-szigetek, Szaúd-Arábia és így tovább. Az állami szintű zaklatások Iránban jelennek meg a legerősebben, aztán Oroszországban, Malajziában, Vietnámban és Indonéziában, a társadalmi csoportok által elkövetett ellenséges gyakorlatok Németországban vannak a leginkább jelen, majd Indiában, Szomáliában, Ugandában és Izraelben. Szervezett csoportok Szíriában a legaktívabbak, Afganisztánban, Irakban, Nigériában és Szomáliában.

A teljes cikk itt érhető el.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!