Csak tavaly majdnem félmillió hívőt veszítettek a német katolikus és protestáns egyházak

Csak tavaly majdnem félmillió hívőt veszítettek a német katolikus és protestáns egyházak

Share this content.

Forrás: azonnali.hu, szöveg: Illés Gergő
Berlin – Egyes kutatások szerint 2060-ra megfeleződhet a német katolikus és protestáns egyházak tagsága. A Német Katolikus Egyház csak a tavalyi évben 216 078, míg a különböző protestáns egyházak 220 000 tagot vesztettek el – írja a Deutsche Welle a Német Katolikus Püspöki Konferencia és a Németországi Protestáns Egyház pénteken publikált adatai alapján.

Jelenleg a katolikusoknak Németországban körülbelül 23 millió tagjuk van, míg a protestánsok 21,14 millió taggal rendelkeznek. Ezen két csoport az ország több mint 83 milliós lakosságának 53,2 százalékáért felelős. Bár ez önmagában nem rossz arány, Hans Langendörfer, a püspöki konferencia titkára a pénteki adatokat „aggasztónak” látja. A protestánsok szerint minden egyes kilépő fájdalom, de Heinrich Bedford-Strohm, a Németországi Protestáns Egyház elnöke azért egy kicsit örül, hogy legalább a múlthoz képest ma már mindenki szabadon választhatja meg, hogy szeretne-e valamelyik egyházhoz tartozni.

Az egyházakra vonatkozó német szabályozás egyébként jelentősen eltér például a magyartól: itthon az egyes felekezetek állami támogatásban részesülnek, és minden adófizető finanszírozza őket még akkor is, ha nem tagjai az adott felekezetnek. Ezzel szemben Németországban a helyi kormányhivatalokban be kell jelentkezni egy adott egyház tagjaként, és amennyiben ezt valaki megteszi, adózható jövedelmének kilenc százalékát az adott egyházak – például a katolikusok, vagy az egyes protestáns egyházak – kapják meg. Ez eurómilliárdokat jelent az egyes német egyházaknak, viszont mivel az egyházi tagság – így az adókulcs fizetése is – visszavonható, hosszú évek óta folyamatosan csökken a felekezetek tagjainak száma.

A cikk a továbbiakban itt folytatódik.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!