Reformációi kongresszus Zürichben: „Az egyház nem magát szeretné ünnepelni, hanem az evangéliumot!” – Felszólalt Nikolaus Schneider EKD vezető

Reformációi kongresszus Zürichben: „Az egyház nem magát szeretné ünnepelni, hanem az evangéliumot!” – Felszólalt Nikolaus Schneider EKD vezető

Share this content.

Zürich – Ahogyan arról az evangelikus.hu már hírt adott 2013. október 6-10. között rendezik meg a reformáció 500 éves jubileumát előkészítő nagyszabású kongresszust Zürichben, a Németországi Protestáns Egyház (EKD) és a Svájci Protestáns Egyházszövetség (SEK), valamint Zürich kanton és város szervezésében. Egyházunk részéről Cselovszkyné dr. Tarr Klára van jelen a konferencián, amelynek második napjáról írt tudósítását az alábbiakban olvashatják. Szöveg: Cselovszkyné dr. Tarr Klára

Október 7-én, a kongresszus második napján Karen Georgia Thompson, amerikai lelkésznő áhítata után dr. Nikolaus Schneider, a Németországi Protestáns Egyház (EKD -Evangelische Kirche in Deutschland) Tanácsának elnöke tartott rövid bevezetőt, amelyben elmondta, milyen előkészületek történtek már a reformációi jubileumi ünnepségre.

A német egyházak szövetsége készül egy 95 napos világkiállítással, amelyre minden egyház hivatalos egész Európából, kongresszusok, regionális kiállítások és Egyházi Napok (Kirchentag) is megrendezésre kerül. A legfontosabb azonban az, hogy az egyház nem magát szeretné ünnepelni, hanem az evangéliumot, mert az embereknek szüksége van az evangéliumra, mint az életük fundamentumára.

Ezt követően Péter Opitz előadása hagzott el a reformáció svájci irányzatairól. Ezt pódiumbeszélgetés követte, délután pedig csoportbeszélgetéseken vehettek részt a résztvevők. 

A mai nap (10. 08.) Margot Kässmann bibliatanulmányával folytatódott az eszmecsere. A délelőtt folyamán pedig Olav Fykse Tveit, az Egyházak Világtanácsának főtitkára, norvég evangélikus lelkész tartott előadást.

A konferencián öt kontinens 35 országából mintegy 240 evangélikus és református küldött értékeli egyházi és társadalmi szempontból a reformáció jelentőségét.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!