Ti ajánlottátok – A KötőSzó olvasóinak nyári könyvajánlója

Ti ajánlottátok – A KötőSzó olvasóinak nyári könyvajánlója

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu
Klasszikusok és újdonságok, teológia és ponyva – olvasóinkat kérdeztük kedvenc nyári olvasmányaikról, melyeket nyugodt szívvel ajánlanának másoknak is.

Adrian Plass: Növekedésem kínjai (Ford. Csák Szilárd. Harmat Kiadó, Budapest, 2017.)

Az első és kedvenc könyvem a szerzőtől. Pikánsan pesszimista könyv, benne van a keresztény élet realitása, az, hogy mennyire kínzó lehet még egy megtért ember számára is a növekedés, az Istennel való kapcsolat. Szeretünk ideákban élni, ő ezt pont nem teszi. Néha kicsit furcsa, de van annyira vicces, van olyan művész, hogy elnézzük neki. Olvasmányos, laza, poénos, de ugyanakkor nagyon mély, és veled együtt éli át a növekedés fájdalmas időszakait. Nekem a küzdelmes kamaszéveimben volt nagyon jó barát ez a könyv.

Nick Page: A kereszténység majdnem tévedhetetlen története – Avagy 2000 év szentekkel, vétkezőkkel, idiótákkal és Istentől ihletett bajkeverőkkel (Ford. Jakab-Benke Nándor. Koinónia Kiadó, Kolozsvár, 2018.)

Nagyon jó bevezető volt ez a könyv a szigorlatomhoz, hiszen pihentető és mókás. Viccesen és olvasmányosan megy végig a teológiatörténeten. Sokszor cinikus, de úgy éreztem, hogy ez nem egyoldalú. Úgy tudja közel hozni a teológiatörténet zűrzavaros képeit, hogy azt egyenesen élvezi az ember.

Mikecs Anna: Altató – Gerlóczy Márton regénye (Scolar Kiadó, Budapest, 2017.) 

Az erdélyi családok női sorsairól szól ez a könyv. Beletörődés, reményvesztettség, fájdalom, kitörni vágyás, csendes lázadás feszegeti szét és tartja mégis együtt a megtépázott életeket. Nem egy szokásos romantikus regény kiszámítható fordulatokkal, hanem egy sokkal mélyebb elbeszélés az anyaságról, a lányságról, a feleségszerepről. Nagyon tetszett az is, hogy egy igaz történetről szól, számomra ez plusztöltetet adott a regénynek.

Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel – Szökésem Észak-Koreából (Ford. Todero Anna. Libri Kiadó, Budapest, 2015.)

Amikor az 1990-es években lesújtott Észak-Koreára az éhínség, Hyeonseo Lee ráébredt, hogy egész életében agymosáson ment keresztül. Tizenhét évesen elhagyta a hazáját, és Kínában telepedett le. Tizenkét évvel később visszatért az észak-koreai határhoz, hogy megmenthesse a családját. Izgalmas és szívszorító, igaz történet, alig bírtam letenni! Ez volt az első alkalom, hogy Észak-Koreáról olvastam, ráadásul ilyen bennfentesen. A történet teljesen magával ragadott, az a tény, hogy a 21. században még fennáll egy ilyen társadalom, ez nyugati ésszel döbbenetes. Ráadásul ahhoz képest, hogy igaz történet, regényszerű fordulatokkal van tele. A főszereplő lány talpraesettsége és bátorsága elgondolkodtatott. Még a legreménytelenebb helyzetekben sem adta fel, ehhez képest én olyan hamar képes vagyok elkeseredni. A könyv hatására átértékeltem a saját helyzetemet is.

A további ajánlat itt olvasható.

Címkék: KötőSzó - könyv - ajánló -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!