Sötétség nélküli hajnalok

Sötétség nélküli hajnalok

Share this content.

Forrás: szon.hu, szöveg: Nádasdi Zoltán
Nyíregyháza – Ezernyi fantasztikus élménnyel tértek haza nemrégiben a nyíregyházi fiatalok az ezer tó országából.

Az 1970-es években kezdődött a Nyíregyházi Evangélikus Egyházközség és a finnországi Kajaani evangélikus gyülekezete közötti kapcsolat, a tagokat azóta is mély, szeretetteljes barátság fűzi össze. Minden évben találkoznak, egyik esztendőben a finnek jönnek, a másikban pedig egy magyar csoport látogat hozzájuk.

Maradandó élmény

Így volt ez idén is: június végén indult el a Nyíregyházi Evangélikus Egyházközség Mandabokori Gyülekezetének ifjúsági tagjaiból álló csoport az ezer tó országába.

Helsinkiből Kajaaniba egy kisgéppel repültek tovább, s közben az ablakból gyönyörű, sosem szűnő naplementét láttak, és rengeteg tavat. Amikor megérkeztek, a késői idő ellenére egészen világos volt még – ez volt Finnországban az egyik olyan élmény, ami mindenki számára maradandó. A megérkezéskor már várták őket a vendéglátóik, majd közösen továbbutaztak Joutenlampiba, a gyülekezet konfirmandustáborába.

A szervezés oroszlánrészét Marko Miettinen igazgató lelkész és Heimo Haverinen gyülekezeti munkatárs, illetve dr. Kovács László Attila igazgató lelkész, valamint Zsarnai Krisztián esperes vállalták magukra – Krisztián volt a nyíregyházi delegáció vezetője. A Szon.hu-nak azt mondta, élményekben gazdag tizenegy napot töltöttek Finnországban.

Barátságos fogadtatásban volt részük, a táborban pedig sok olyan dolgot tanultak, amit itthon is tudnak majd alkalmazni. A fiatalok aktívan közreműködtek a változatos programokban, többek között zenei szolgálatban is részt vettek. Betekintettek a skandináv mindennapokba és látták, milyen fegyelmezetten állnak a fiatalok a feladatokhoz.

Különleges élményként élték meg, hogy amíg Kajaaniban voltak, lényegében egyszer sem volt éjszaka. Lehet, hogy a nap lement a horizont alá – ezt a magas fenyők miatt nem tudták megállapítani –, de világos volt egész este és hajnalban is. Olyan volt, mint amilyen itthon délután és estefelé: világítás nélkül lehetett közlekedni.

Erősödtek a kapcsolatok

Tetszett nekik a rengeteg fából épült ház és – legnagyobbrészt evangélikus – templom, ami nem véletlen, hiszen az ország lakosságának kilencven százaléka evangélikus. Nem hagyták ki a szaunázást sem, amely után a közeli tóban mártóztak meg.

Aligha lehetne felsorolni mindent, amit láttak, de amire mindannyian emlékezni fognak, az a kajaani vár romja, amelyen egy híd vezet át, vagy az a hatalmas komp, amit Helsinki kikötőjében láttak és amit éppen kamionokkal, személyautókkal töltöttek fel.

Hazafelé a finn főváros látnivalóit – a gyönyörű evangélikus katedrálist, a parlamentet, az ortodox templomot, az evangélikus sziklatemplomot, valamint a Suomenlinna szigetén lévő régi erődítményt – villamosról és hajóról is látták. A közös élmények jó alkalmat kínáltak a kapcsolatok erősítésére, és mindennek természetesen lesz folytatása: jövőre a mostani vendégek lesznek a házigazdák Nyíregyházán.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!