Protestánsok a teremtésvédelemért – Nyílt levél Áder Jánosnak

Protestánsok a teremtésvédelemért – Nyílt levél Áder Jánosnak

Share this content.

Forrás: arterm.hu, Ararát, Magyarországi Evangélikus Egyház Teremtésvédelmi Munkacsoport és Munkaág
Budapest – A magyarországi protestáns egyházak teremtésvédelmi szervezetei nyílt levelet írtak Áder Jánosnak. „Eddigi eredményeink és közös céljaink fényében nagyon sajnáljuk, hogy Magyarország most azon négy ország közé tartozik (Lengyelországgal, Csehországgal és Észtországgal együtt), akik a 2019. június 20-i európai uniós csúcstalálkozón megakadályozták annak a célnak az elérését, hogy Európa 2050-re nullára csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását. E célnak az elérése mindannyiunk közös érdeke és felelőssége, beleértve a következő generációkat is.”

Tisztelt Köztársasági Elnök Úr!

Mint protestáns teremtésvédelmi szervezeteknek, nagy örömünkre szolgál Elnök Úr nyilvánvaló elköteleződése a környezetvédelem mellett. Számos felszólalása és előadása tanúskodik elhivatottságáról.

Ezúton is köszönjük, hogy teremtésvédelmi munkánkat a teremtés ünnepéhez kapcsolódva levélben is elismerte. Ökumenikus együttműködésünk és szolgálatunk nem csak hazánkra terjed ki, hanem nemzetközi szinten is aktív tagjai vagyunk az Európai Egyházak Konferenciájához (CEC) szorosan kapcsolódó Európai Keresztyén Környezetvédelmi Hálózatnak (ECEN). E keresztyén, európai elköteleződésünk jegyében szólítjuk meg most Elnök Urat.

Büszkeséggel töltött el minket az, amikor az Országgyűlésben a párizsi egyezmény ratifikációs vitáján kiemelte Magyarország vezető szerepét a klímaváltozás elleni harcban: „A lényeg az, hogy Magyarország most már évek óta az első 15 ország közé tartozik a világban a klímateljesítmény értékelése alapján.”

Ugyanakkor eddigi eredményeink és közös céljaink fényében nagyon sajnáljuk, hogy Magyarország most azon négy ország közé tartozik (Lengyelországgal, Csehországgal és Észtországgal együtt), akik a 2019. június 20-i európai uniós csúcstalálkozón megakadályozták annak a célnak az elérését, hogy Európa 2050-re nullára csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását. E célnak az elérése mindannyiunk közös érdeke és felelőssége, beleértve a következő generációkat is.

Nyilvánvaló, hogy a közös klímacél eléréséhez erőfeszítésekre van szükség, és számos indokot hozhatunk fel, hogy miért éppen mi ne vállaljunk terheket. De ahogyan Elnök Úr is fogalmazott 2016-ban, ebben is példamutatóak lehetünk: „Magyarország azon 21 ország közé tartozik, ahol úgy nőtt a GDP, hogy közben csökkent a kibocsátás, az emisszió.” Minden országnak, közösségnek és egyénnek mértékletesen gondolnia kell arra, hogy mennyit és hogyan használ a jelen és jövő forrásaiból.

Tisztelettel kérjük Elnök Urat, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy Magyarország megbízható ország legyen a klímaváltozás elleni küzdelemben, és támogassuk Európát a 2050-es klímacél elérésében. Ez nem csak nemzeti politikai kérdés, hiszen nem sok olyan kontinens van, amelyikben esély lenne egy ilyen globális felelősségteljes cél kitűzésére.

Budapest, 2019. július 15.

Tisztelettel,

Szűcs Kinga, elnök
Magyarországi Evangélikus Egyház, Ararát Teremtésvédelmi Munkacsoport

Kodácsy Tamás, elnök
Magyarországi Református Egyház, Ökogyülekezeti Mozgalom

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!