Hogyan NE olvassunk lelki könyveket?

Hogyan NE olvassunk lelki könyveket?

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Kunszabó Anna
Veszélynek tehetjük ki magunkat saját hibás hozzáállásunkkal? Hogyan lehet káros, amit a javunkra teszünk? Más valaki tapasztalataiból, gondolataiból tanulni nagyszerű, az első kérdés persze, hogy ki is az a valaki. A gondolatmenet, a nyomtatott betű tekintélye, az előnyös kép a hátsó borítón mind félrevezető is lehet.

Lelki olvasmányokkal rengeteget fejlődhetünk, új perspektívát, friss gondolatokat nyújthatnak. Mi is sok kiadványt ajánlottunk már, melyekből személyesen épülhetünk, de egy barátság, sőt egy párkapcsolat is sokat profitálhat a közösen olvasott könyvekből. Az ilyen típusú tartalmak lehetséges pozitívumait most nem is fejteném ki bővebben, inkább a kevesebbet emlegetett árnyoldalra koncentrálnék.

Saját retorikájának segítségével egy-egy szerző olyan dolgokat is logikusnak, igaznak állíthat be, melyekkel egyébként nem értenél egyet. A probléma, hogy nem tudsz érdemben vitába szállni vele, hiszen akármit is mondanál a papírnak, képtelen igazat adni neked. Tehát vagy leteszed a könyvet, vagy folytatod tovább azzal a tudattal, hogy logikátlannak, valótlannak látod az adott állítást, esetenként tényekkel is cáfolni tudnád. (Rafináltabb szerzők persze készülnek is arra, hogy milyen hatást válthat ki belőled egy-egy gondolat, ezért ennek megfelelően alakítanak pár részletet.)

Az, hogy nyomtatásban olvasod, esetleg ízléses, igényes kiadványt tartasz a kezedben, szintén csalóka lehet. Ez valószínűleg nem mindenkinél ugyanúgy működik, én viszont többször tapasztaltam már magamon, hogy a nyomtatott betűnek tekintélye van a szememben. A szerző legelőnyösebb fotója is sokat számíthat, arról a pár sorról nem is beszélve, mely esetleg róla szól a hátsó borítón.

A cikk itt folytatódik.

Címkék: könyv - olvasás - lelki tartalom -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!