A kémiától a Nestléig

A kémiától a Nestléig

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Galambos Ádám, fotó: Magyari Márton
Sorozatunkban a Magyarországi Evangélikus Egyház intézményeiben szolgálatot végzőket szólaltatjuk meg indíttatásukról, munkájukról, céljaikról. Jillyné Mássik Mária az Evangélikus Hittudományi Egyetem Könyvtárának munkatársa 1996 óta. A feldolgozó könyvtáros a könyvtár elmúlt évtizedeiről és egy alapos félreértésről is mesélt.

– Hogyan került az egyetem könyvtárába?

– Népművelő–kémia szakos tanárnak tanultam, de 1987-től az Országos Széchényi Könyvtárban dolgoztam. Ott a munkám mellett elvégeztem a könyvtári informatikus szakot. Hallottam, hogy az Evangélikus Teológiai Akadémián [az intézmény a sikeres akkreditáció lezárultával 1998. január 1-je óta viseli az Evangélikus Hittudományi Egyetem nevet – a szerk.] feldolgozó könyvtárost keresnek. Jelentkeztem az állásra, és azóta is örömmel dolgozom itt.

– Miben változott egyetemünk könyvtára az eltelt több mint húsz évben?

– Kezdetben még hagyományos írógépen készítettük a katalóguscédulákat. Az akkori könyvtárvezető, Sullayné Szigetvári Ildikó áldozatos munkája révén alakítottunk ki a nagy olvasótermen túl egy kis olvasótermet. Idővel számítógépes integrált rendszerünk lett, a Corvina. Régen a könyvtár egyik, ma már irodaként használt termében működött a Fébé diakonisszaegyesület nyomdája. Jelenleg ennek helyén van az irodám. Zárt raktárunk lett, amelyben a görgős rendszernek köszönhetően nagyon nagy könyvállományt tudunk tárolni. Ennyi idő alatt a kollégák is cserélődtek. Most nagyon fiatal munkatársak között dolgozhatok, ami szintén örömmel tölt el.

– Nemcsak az olvasótermi feladatokat látja el, hanem többek között a könyvek kölcsönzésre való előkészítését, a feldolgozást, katalogizálást is.

– A szakma az elmúlt években nagyon specializálódott. Feldolgozó könyvtárosként a könyvek formai és tartalmi feltárását végzem. Számomra a könyvtárosi munka a feldolgozást jelenti, azt, hogy meg kell határozni, egy könyv mivel foglalkozik, miről szól. Izgalmas számomra például egy gót betűvel írt norvég város nevét megtalálni és azt a kiadó rovatban rögzíteni. Az olvasószolgálati munka is izgalmas, ott tájékoztatni kell a könyvtár látogatóit. Egyre több digitális eszközünk van, ezek is segítik a könnyű eligazodást.

– Mennyire jelent nehézséget egy speciális terület, a teológiai könyvek katalogizálása?

– Ha olyan könyvtárban helyezkedem el, aminek köze van a kémiához, akkor sokkal simábban alakul a pályám. Amikor idekerültem, az olvasóteremben kezdtem el dolgozni. Természetesen voltak félreértéseim. Egy megmosolyogtató történetet el is mesélek. Kezdő könyvtárosként egy hallgató megkérdezte tőlem, hogy felvihet-e egy Nestlét a számítógépterembe. Azt válaszoltam, hogy ott issza meg a kakaóját, ahol jólesik neki. Nem tudtam, hogy a Nestlé a teológusok számára a görög Újszövetség kiadását jelenti. Mondanom se kell, mekkorát nevettünk ezen. Ma már ilyen nem fordulna elő velem…

– Római katolikusként mit jelent önnek evangélikus intézményben dolgozni?

– Nemhogy problémát nem okoz, hanem többletet ad! Vallom, hogy Jézus tanításai szerint erkölcsösen élni nem felekezetfüggő. Sokszor járok evangélikus istentiszteletre, az ottani liturgia, úgy érzem, közelebb áll a mindennapokhoz, mint a római katolikus. Könnyebben érthető, azonosulok vele, így nagyon szeretem.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 84. évfolyam, 27–28. számában jelent meg 2019. június 14-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!