Egy olasz kisvárosban betiltották az istenkáromlást

Egy olasz kisvárosban betiltották az istenkáromlást

Share this content.

Forrás: index.hu
Saonara – Akár 400 euró (kb. 130 ezer forint) büntetést is fizethet az, aki a Padua mellett található tízezres kisvárosban, Saonarában káromkodik, egészen pontosan istenkáromlást követ el – írja a Telegraph.

A város független polgármestere, Walter Stefan azután döntött úgy, hogy szigorú rendeletet hoznak a közbeszéd kordában tartására, hogy nagyon megelégelte, hogy különösen a fiatalok milyen sokat káromkodnak.

„Az istenkáromlás sértő, engem is sért. Ezzel a törvénnyel megtiltjuk, hogy bármelyik vallást megsértsék, tiszteletben kell tartanunk a hívőket” – mondta a polgármester a lapnak. A polgármester hangsúlyozta, hogy a törvény nemcsak a keresztény Istenre vonatkozik, hanem minden vallás tiszteletben tartására szólít fel.

Az istenkáromlást tiltó határozat egy 75 pontból álló helyi törvénycsomag része, amivel az a városvezetés célja, hogy civilizáltabbá tegye a hétköznapokat. A káromkodás mellett olyan dolgokért lehet majd a jövőben komoly bírságokat kapni, mint a megadott időszakon kívüli fűnyírás, a póráz nélküli kutyasétáltatás, vagy éppen a szemétlerakás közterületen.

Az új törvény szeptembertől lép hatályba, a városban pedig több nyelven, köztük kínaiul és románul is elhelyeznek majd figyelmeztető feliratokat, hogy minél több emberhez eljusson, hogy milyen büntetésekre lehet számítani.

Olaszországban 1999-ig volt törvénysértő az istenkáromlás, de néhány helyzetben a mai napig szankcionálják a dolgot, legutóbb tavaly decemberben kapott 100 euró büntetést egy ember, aki egy iskola előtt vette a szájára az Úr nevét.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!