Minden eddiginél több gyereket öltek meg tavaly világszerte

Minden eddiginél több gyereket öltek meg tavaly világszerte

Share this content.

Forrás: Euronews, Magyar Kurír, fotó: Softpower.ug
Tavaly érte a legnagyobb számú, akár halálos kimenetelű erőszak a legtöbb gyereket a világon, amióta az ENSZ évente összesítést végez ezekről az incidensekről – számolt be az Euronews.

A fegyveres konfliktusokban 12 ezer gyereket gyilkoltak vagy nyomorítottak meg. További 24 ezer gyerek szenvedett el bántalmazást, szexuális erőszakot vagy súlyos jogsértést.

Mintegy 3 ezer gyerek lelte halálát Afganisztánban, körülbelül 1800 Szíriában és 1600 Jemenben. Az említett országokban jelenleg is dúlnak a harcok.

Több mint 7 ezer gyereket soroztak be katonának világszerte 2018-ban, a legtöbbet Szomáliában, Nigériában és Szíriában.

A gyerekek ellen elkövetett szexuális erőszakot és emberrablást illetően a legtöbb esetet Szomáliában jegyezték fel tavaly.

Virginia Gamba, az ENSZ illetékes képviselője kiemelte, hogy Szomáliában több kategóriában a legmagasabb számokat mutatják az összesítések, ezért a jövőben jobban kell figyelni erre az országra.

A jelentés ezenkívül azt is megjegyezte, hogy „riasztó mértékben nőtt” a különböző fegyveres csoportok ellen küzdő állami szereplők és nemzetközi erők által elkövetett erőszakcselekmények száma a 2017-es mutatókhoz képest.

António Guterres, az ENSZ főtitkára szerint elkeseredésre ad okot a gyerekeket érő erőszak és súlyos jogsértések növekvő száma a 2017-ben feljegyzett körülbelül 21 ezerhez képest.

Címkék: ENSZ - erőszak - gyermek -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!