Jövőre több pénzt kaphatnak a szlovákiai egyházak

Jövőre több pénzt kaphatnak a szlovákiai egyházak

Share this content.

Forrás: Új Szó
Pozsony – Jövőre változhat az egyházak finanszírozási rendszere, ha a szlovák parlament elfogadja a kulturális tárca javaslatát. A változtatás értelmében az egyházak 2020-ban több pénzt kapnának, és szabadabban is gazdálkodhatnának anyagi forrásaikkal.

Az egyházak általában pozitívan fogadták a tárca tervezetét, az ellenzék szerint azonban az egyházakat függetleníteni kellene az állami támogatástól.

Ľubica Laššáková (Smer) kulturális miniszter júliusban tárcaközi egyeztetésre küldte javaslatát, melynek értelmében megváltozna az egyházak finanszírozása. Laššáková szerint a változtatás azért is indokolt, mert a mostani finanszírozási rendszer még az 1949-ben elfogadott törvény alapján működik, így elkél a frissítés. A jelenleg érvényben lévő törvény értelmében az állam az egyes egyházakhoz tartozó lelkészek számát veszi figyelembe, ez alapján osztják szét a támogatásokat, melyeknek nagy része a papok fizetésére megy el. Mivel az utóbbi években a folyamatosan nőtt a papok száma (jelenleg körülbelül 3600 pap van, akik az államtól kapják fizetésüket), a támogatás összege is évről évre nőtt. Összehasonlításképp: míg 2000-ben a minisztérium összesen 17,2 millió eurót osztott ki az egyházak között, addig idén ez az összeg már 47,6 millió euróra rúg. Szlovákiában jelenleg összesen 18 bejegyzett egyházat és felekezetet tartanak számon, ezek közül a legtöbbet a római katolikus egyház kapta, csaknem 31,2 millió eurót. A második legnagyobb összeg a görögkatolikus egyházhoz került (4,9 millió euró), ezt követi az evangélikus egyház (4,8 millió euró). A maradék összeget a tárca további 11 egyház és felekezet közt osztotta ki, 4 hitközösség pedig nem kapott egy centet sem.

A teljes cikk itt érhető el.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!