Az idősek mentális gondozásában a nyugdíjasok is aktívak

Az idősek mentális gondozásában a nyugdíjasok is aktívak

Share this content.

Forrás: vaol.hu, szöveg: Merklin Tímea
A szombathelyi evangélikus gyülekezet tagjai közt is vannak olyan idősek, akik szívesen segítenek társaiknak önkéntesként. Ambrus Tivadarné Ildi néni 19 éve önkénteskedik a gyülekezetben. A legfrissebb KSH adatok szerint jelenleg 1,89 millió 65 és 433 ezer 80 év feletti ember él Magyarországon. A szervezett szociális ellátáson kívül fontos lenne a mentális támogatás, mert sok a magányos ember.

Mondják, a legaktívabb önkéntesek a nyugdíjasok, akik magukon is segítenek azzal, hogy másokat látogatnak, hiszen így ők maguk is társasági életet tudnak élni. Ambrus Tivadarné Ildi néni az evangélikus egyház égisze alatt jár felolvasni. Látogatott kórházban fekvő betegeket, magánháznál idős házaspárt is: 19 éve vagyok a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség önkéntese. Fontos volt a 40 órás képzés a Kapu program keretében, segített az aktivitás megőrzésében– mondja a csinos, fitt asszony, aki most 80 éves, nyugdíjazása előtt az egészségügyben dolgozott.

„Az önkéntes munka feltöltődést jelent nekem is, a hallgatóságnak is. Az egyházközségünkhöz körülbelül 150 önkéntes tartozik. Most heti rendszerességgel járok felolvasni a Túróczy-ház lakóinak, akik mindig örömmel és szeretettel várnak. Márai Sándor Füveskönyvében olvastam, hogy »az életnek értéket csak a szolgálat adhat, amellyel az emberek ügye felé fordulunk«. A családom tagjaitól mindig olyan könyveket kapok ajándékba, amelyek érdekelhetik az otthon lakóit is.”

Ambrus Tivadarné egy könyvtárnyi irodalmat olvasott már fel a lelkigondozás jegyében, ezenkívül kísérőként vesz részt az idősotthon lakóinak kirándulásain. 2017-ben megyei elismerést kapott az önkéntes munkájáért. A legszebb ajándék azonban számára az, amikor az otthon lakói azt mondják neki: „Meghallom a hangodat, és jobban vagyok.”

A teljes cikk itt érhető el.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!