Hogyan keletkezett a Próféciák földjén című 1989-es filmem? – Győri János Sámuel gondolatai

Hogyan keletkezett a Próféciák földjén című 1989-es filmem? – Győri János Sámuel gondolatai

Share this content.

Szöveg és videó: Győri János Sámuel
Az 1989. év nemcsak Magyarország életében hozott rendszerváltozást, hanem életembe is sok mozgalmas dolgot hozott el. In medias res: mi úgy mentünk ki Svájcba, illetve Izraelbe 1989 őszén, hogy nem is sejtettük, már nem abba az országba fogunk megérkezni, ahonnan elindultunk. Közben történt meg ugyanis a rendszerváltás.

Mondom, mozgalmas volt már a nyár is. Az ŐSÖK (Ősagárdi Ökumenikus Könnyűzenészek) találkozóját már harmadszor rendeztük meg. Volt egy repülőjegyes meghívásom Manilába kéthetes útra, mely ugyanerre a terminusra esett. Mivel házigazdája voltam az ŐSÖK-nek, hát hagytam veszni a fesztivál napjára szóló Bécsből induló járatot.

Mint említettem házigazda voltam, és ezért sok mindenhez volt jogosítványom. Például ahhoz, hogy a fesztivál kezdő istentisztelete után az ebédre várva egy esőcsináló játékkal mulattassam az időt. Csettintgetett vagy kétszáz ember a mintegy nyolcszáz ujj segítségével, majd csapkodta a térdét és dobogott és vissza. Meg lett az eredménye: délután 3-kor egy iszonyatos vihar söpörte el a fesztivált és szüntette meg a villanyt este tízig. Ősagárdon ezt azt jelentette, hogy a több száz ember nem jutott vízhez és a vécé sem működött a parókián.

Manila helyett azonban szerencsém volt Finnországba menni. A lelkészkonferencia vége felé gyülekezetekbe mentünk szolgálni. Vendéglátó lelkész barátom a mélabús finn augusztus végi borúban lelkesen elmesélte, hogy évente két hónapot van szabadságon és már az összes földrészt bejárták. Ezért meg is kérdezte, hogy én is soroljam föl, merre jártam. Hát nem tudtam neki sokat mondani. Erre megkérdezte: és hova szeretnék elmenni? – Hát esetleg Svájcba, hogy az Alpokban természeti filmeket készíthessek, no meg a Szentföldre.

Reggel irány Helsinki, másnap hazarepülés. Szerdán a postás levelet hoz, melyben ilyesmi volt: Kedves lelkész testvér! Szeretnénk meghívni egy konferenciasorozatra, egy hét Svájc, két hét Szentföld.

Egy pillanatig ne gondoljuk, hogy a jószaunás finn házigazdám intézkedett, hiszen erre nem lett volna ideje. Ez a levél már meg volt írva, mikor én vasárnap kimondtam az országok nevét Finnországban.

A Wim Malgo féle keresztyén zsidó misszió vitt ki 50 magyar lelkipásztort egy Prófétai szó című konferenciasorozatra illetve utazásra.

Erről készült vagy 17 óra nyersanyag, melyből az akkori kezdetleges technikával próbáltam három részes sorozatot készíteni.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!