Te is segíthetsz! – elkezdődött a 72 óra kompromisszum nélkül

Te is segíthetsz! – elkezdődött a 72 óra kompromisszum nélkül

Share this content.

Budapest – 2013. október 10-én a Batthyány téren rendezett ünnepségen vette kezdetét az az ökumenikus kezdeményezés, amelyhez több ezer diák csatlakozott. Az elkövetkezendő napokban iskolák és parkok tisztulnak meg, lesz börtönimaóra, temetők újulnak meg és fiatalok segítenek a könyvtári rendezésben is. A rendezvény különlegessége, hogy a közel nyolcezer középiskolás és egyetemista mindezt önzetlenül, önkéntesen teszi. Szöveg és fotó: Galambos Ádám

Idén hatodik alkalommal rendezik meg a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház szervezésében azt az önkéntességet szorgalmazó kezdeményezést, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy önzetlenül segíteni jó. Örömteli, hogy a nemzetközi projekthez 2013-ban Magyarországon immáron nyolcezer önkéntes csatlakozott – ebből ezer fiatal evangélikus – akik hetvenkét órán keresztül olyan karitatív tevékenységet folytatnak, amely másoknak (is) örömöt nyújt. Nyolcvanhat településen, háromszázötven szociális, ökológiai vagy fejlesztő projekt valósul majd meg. Az október 10. és 13-a között megrendezésre kerülő ökumenikus kezdeményezés kifejezi, hogy a történelmi keresztény felekezetek látják, hogy a jó ügyért való összefogás egy olyan közösséggé formálja a fiatalságot, akik cselekedeteikkel hirdetni tudják az evangélium üzenetét.

A központi nyitóünnepségen Palánki Ferenc katolikus püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Kar Ifjúsági Bizottságának elnöke elmondta: „Nem akarunk megalkuvók lenni! A kereszténységnek – így ennek a kezdeményezésnek is – szembe kell úsznia az árral. Az igényes életre kívánjuk a figyelmet felhívni, arra, hogy a közjóért tenni örömet ad. Mindez nemcsak élményt nyújt az önkénteseknek, hanem ők maguk is jobbá válnak ezáltal.”

„Az önkéntesség lényege, hogy olyanból adunk, amit mi is kaptunk – fogalmazott Szemerei János evangélikus püspök. - Az evangéliumokból tudjuk, hogy Jézus önként ment értünk a halálba, hogy bűneink bocsánatot kaphassanak. Olyan ajándékot kaptunk ezáltal, amiből apróság amit tovább tudunk adni. Azonban rajtunk áll, hogy azt a keveset, amit megtehetünk, amivel jobbá tehetjük a világot vállaljuk-e.”

Tarr Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinati tanácsosa úgy látja, hogy „nincsen a felekezetek között olyan probléma, amely ellehetetlenítené, hogy közösen megszólítsuk a társadalmat. Az összefogás nem marketingfogás, hanem különböző felekezetű emberek elhatározásán alapuló valós együttlét. A 72 óra kompromisszum nélkül megmutatja a fiataloknak, hogy velünk kezdődik, hogy valami történjen a világban.”

„Hitből fakad az örömszerzés és a jó cselekedet – fogalmazott Kiss Norbert ifjúságért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár. - A jelenlegi kormányzat fontosnak tartja az önkéntességet. Ezt tükrözi vissza, a közösségi munka tananyagba történő beillesztése is. A hit- és erkölcstan oktatás, a testnevelés és az önkéntesség együtt formálja jobbá a társadalmat.” 

Jakab Rita, a 72 óra kompromisszum nélkül főkoordinátora elmondta: „A magyarországi rendezvénnyel párhuzamosan Csehországban is most tartják a 72 óra kompromisszum nélkül akciót. Idei évben egy-egy segítő csoportot cseréltünk, így Csehországban magyar, míg Magyarországon cseh fiatalok is segítik a munkát. A kompromisszum nélküliség megfogalmazása mindenkinek saját feladata. Így idén több mint nyolcezer válasz fog érkezni erre a kérdésre.”

Örömteli, hogy az idei évben az egyházi médián túl a közmédia is csatlakozott a kezdeményezéshez. Az elkövetkezendő napokban a Petőfi Rádió óránként helyszíni tudósításokkal színesíti adását. És mit tegyen az, aki lekéste a csatlakozást? Talán az elkövetkezendő hetvenkét órában talál ő is magának önkéntes feladatot...

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!