Újabb régészeti leletek igazolják a bibliai történetet

Újabb régészeti leletek igazolják a bibliai történetet

Share this content.

Forrás: zsido.hu / jpost.com
Nyílhegyeket, ékszereket és korsókat találtak abból az időszakból, amikor Babilónia elfoglalta Jeruzsálemet.

A University of North Carolina kutatói a Sion-hegyen felfedeztek ékszereket is, amik igen jellemzőek voltak erre a korszakra. A kutatók szerint a leleteknek ez a fajta egysége egy rétegben (égett fa, hamu, a korra jellemző ékszerek, kerámiák és fegyverek) a hódítás konkrét eseményére utalnak – olvasható a jpost.com cikkében.

A csoport izraeli szakemberekkel együtt már egy évtizede kutat Jeruzsálemben, és már eddig is számos jelentős tudományos megállapítást tett a város több történelmi korszakával kapcsolatban is. Ám kétségtelenül a mostani a legfontosabb, hiszen Jeruzsálemnek a babilóniai király általi leigázása a zsidó történelem egyik kiemelkedő, tragikus mozzanata. A szakemberek szerint a bizonyítékok egyértelműek: senki nem hagy hátra önszántából arany ékszereket és senki nem tart az otthonában nyílhegyeket. Ékszerek egyébként ritkán maradnak meg ilyen területeken, mivel a hódítók jellemzően beolvasztották a zsákmányt.

Úgynevezett szkíta nyílhegyeket más harctereken is találtak ebből a századból, ezeket pedig a babilóniai harcosok használták – magyarázta a kutatás egyik vezetője. Más, pusztításra utaló réteget nem fedeztek fel az időszámítás előtti VIIVI. századból, ez is erre a konkrét, bibliai eseményre utal. A csatában a város és az első szentély is elpusztult, a zsidók jelentős részét pedig elhurcolták.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!